Runt 300 vietnameser går i Särna i Dalarna och väntar på att få börja plocka bär. Men ännu finns inga att plocka. Nu har bärplockarna börjat skjuta småfåglar med slangbella och pil för att få mat, skriver Dalarnas Tidningar.

Tidningen har sett vietnamesernas kontrakt med bärföretaget, där det framgår att bärplockarna förväntas plocka 90 kilo lingon, eller 50 kilo blåbär eller 20 kilo hjorton om dagen. Men då ska de samtidigt betala för resa och uppehälle. Problemet är bara att inga bär ännu finns att plocka, eftersom de ännu inte har mognat. 
Enligt tidningen har situationen börjat bli ohållbar för vietnameserna, som varken ska ha pengar till mat eller boende.

Bärplockarna har väntat i veckor på att få börja arbeta, men ska nu ha börjat skjuta småfåglar med pil och slangbella för att få mat. 
Enligt Dalarnas Tidningar har vietnameserna kontakt som krävs för att få uppehållstillstånd, men enligt dem själva stämmer det inte med det som de skrev på innan de lämnade sitt hemland. Enligt tidningen framgår det av kontraktet att det är ett svenskt bärföretag som är samarbetspartner till ett vietnamesiskt bemanningsföretag. Vietnameserna ska betala 16 000 svenska kronor för utlägg för biljetter med mera. Bärplockarna ska ha blivit lovade en lön på minst 17 730 kronor. Men lönen betalas inte ut förrän de återvänt till Vietnam.

Både räddningstjänst och polis har varit på plats vid den gamla folkhögskola där bärplockarna för närvarande bor. Räddningstjänsten kan konstatera att det bland annat saknas brandlarm i byggnaden. Och polisen i Idre varnar för att det kan bli upplopp om bärplockarna inte kan börja plocka snart. 
Dalarnas Tidningar har sökt företrädare för bärföretaget, utan att lyckas. 344 vietnameser hade beviljats arbetstillstånd av Migrationsverket i juli.