Minimilönerna höjs i Bangladesh efter arbetarnas starka protester. Men facket ville ha betydligt mer.

– Det här är ett steg i rätt riktning, säger Erik Andersson, internationell sekreterare på IF Metall, som via Textilinternationalen driver flera projekt i Bangladesh.

Textilarbetarnas minimilöner höjs från 1 662 taka till 3 000 taka, enligt nyhetsbyrån Reuters.   Det motsvarar i svenska kronor en höjning från 180 kronor till 320 kronor i månaden.

Förslaget om den höjda minimilönen har brett stöd, eftersom en kommission med representanter från facket, regeringen och konfektionsindustrin står bakom.

Men de fackliga representanterna ville att minimilönerna skulle hamna på minst 5 000 taka. Höjningen av minimilönerna är bara ett steg på vägen för de fackliga representanterna.

– Det är oerhört mycket arbete kvar med hemska och fruktansvärda arbetsvillkor för många textilarbetare. Det är fortfarande milsvida skillnader om man jämför med den lilla textilindustri som finns kvar i väst, säger Erik Andersson.

Enligt  Khandaker Mosharraf Hossain, arbetsmarknadsminister i Bangladesh ska den höjda minimilönen införas den första november i år.

I ett uttalande till Reuters säger textilindustrins branschorganisations ledare Abdus Salam Murshedy att man är beredd att betala högre löner efter de protester som varit.

Men i gengäld vill han se både ekonomisk kompensation och skattelättnader.

H&M, Marks & Spencer och Zara hör alla till de internationella klädföretag som syr upp plagg i landet.

– Det är ett ständigt arbete att försöka bevaka underleverantörerna till de stora multinationella företagen så att de sköter sig, säger Erik Andersson.