Krisavtalet är borta. Scania går åter med vinst och optimismen har återvänt i produktionen. Nu vill IF Metalls klubb i Södertälje att Scania betalar tillbaka något av det som arbetarna bjöd på under krisen.

Buss- och lastbilstillverkaren Scania presenterade i dag sin rapport för årets andra kvartal. Vinsten blev 3,4 miljarder kronor som ska jämföras med minus 181 miljoner samma period förra året.  I en utsikt i rapporten uttrycker Scanias vd Leif Östling också att det ser ljust ut för tredje kvartalet, trots att det normalt brukar vara ett dåligt kvartal.

Under åren 2008 och 2009 förlorade många anställda sina jobb. Men under våren har företaget börjat anställa igen. På Scania globalt anställdes ungefär 1.100 personer under andra kvartalet, varav 900 i Europa. Ytterligare nyanställningar planeras emellertid inte.

På Scania i Södertälje arbetar cirka 3.000 personer i produktionen. Enligt Michael Gustafsson i verkstadsklubbens styrelse har hela återanställningslistan betats av och ytterligare ett hundratal har nyanställts. På återanställningslistan fanns cirka 630 namn, ungefär hälften ville komma tillbaka.

– Det är roligt att det går bra för företaget. Samtidigt är vi missnöjda med att Scania inte gett något tillbaka för att arbetarna ställde upp under krisen. I den avtalsrörelse som pågått under våren och sommaren har företaget inte erbjudit en krona lokalt, endast det centrala påslaget på 0,9 procents löneökning, säger Michael Gustafsson.

– Det är flera årtionden sedan som ett lokalt löneavtal inte innehållit löneökningen utöver den centrala nivån. Vi är mycket kritiska mot företagets vägran, säger Michael Gustafsson.

Taket i det bonusavtal som finns på Scania har höjts med 5.000 kronor, något Hans-Åke Danielsson, Scanias presschef, ser som något av en återbetalning. Från och med 2011 kan de anställda få ut maximalt 27.000 kronor i bonus.

I genomsnitt är metallarna skyldiga företaget 100 timmar vardera som ska arbetas av inom ramen för flexibilitetsavtalet. Under krisen låg produktionen nere i perioder. Samtidigt fick metallarna lön, något de nu ska jobba igen – utan timlön.