Löntagarna har blivit snuvade. Samtidigt som de svenska företagsvinsterna går mot nya rekord har facken gått med på de lägsta löneökningarna på mycket länge.

Metallbasen varnar nu direktörerna för att berika sig själva.

Från rekorddystert till nya rekordvinster. Omsvängningen har varit otroligt snabb för det svenska näringslivet, visar företagens rapporter som nu trillar in i strid ström. Den samlade vinstnivån kanske inte når ända fram till all-time-high för helåret 2010.

– Men det är inte långt ifrån, säger Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB Aktiehandel.

Enligt finansanalytiker Peter Malmqvist är utfallet från kvartal två bara en hårsmån från att slå tidigare rekord från 2008.

I vintras lät det annorlunda från arbetsgivarna som inte ville ge en krona i centrala lönelyft. Facken i industrin tvingades i krisens spår med kraftigt stigande arbetslöshet som följd att gå med på ovanligt låga löneökningar, i praktiken bara lite över en halv procent under 2010. Med en stigande inflation lutar det dessutom åt reallönesänkningar i år.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven vill inte direkt säga att facket och löntagarna blivit lurade.

– Vi kan inte vara missnöjda med att det går bra, säger han och påminner om situationen för något år sedan då industrin närmast stod stilla.

– Men det var metallarna som tog ansvaret.

Förutom att arbetslösheten skenade gick tiotusental medlemmar med på sänkta löner i kombination med minskad arbetstid.

Men Löfven ställer nu hårda motkrav på chefer och ägare. Han vill inte se nya bonuskalas eller kraftfulla höjningar av aktieutdelningarna.

– Skickar man nu allting till direktörerna och aktieägarna, ja då blir det tufft.

I stället kräver han att vinsterna går tillbaka till de anställda i form av investeringar, nyanställningar och utbildning.

– Det är dags för utdelning även för metallarna, säger Löfven som även räknar med att det kan bli högre lönepåslag i de kommande lokala förhandlingarna än vad det centrala avtalet angav. 2011 års centrala utfall i det tvååriga löneavtalet som tecknades i vintras garanterar 2,3 procent från och med 1 juni.

Det relativt magra lönepåslaget kommer att studsa tillbaka på arbetsgivarna. Kraven lär bli betydligt högre nästa gång.

– Det kan man lugnt utgå ifrån, säger Löfven.

Olle Lindström