Är det okej att ha shorts eller kort kjol på jobbet i sommarvärmen?
LO-Tidningen har ringt runt till några av LO:s branscher för att ta reda på vad som egentligen gäller.

Det visar sig att det på de flesta håll finns klara regler att hålla sig till, trots sommarhettan. Inom landstinget är det till exempel ingen skillnad på klädseln beroende på om det är sommar eller vinter.

– Vi har samma hela tiden: långbyxor, kortärmad bussarong eller pikétröja. Vi har även vita klänningar som vi får ha, säger undersköterskan Helene Ahlin, som arbetar på bb i Karlskrona, Blekinge landsting.

Hon tycker att det är väl avkylt på sjukhusets vårdavdelningar.

– Nu är det varmare att vara ute än inne. Då är det nog värre för dem som jobbar på kontor, tror hon.

Eva Strömqvist, ombudsman för Kommunal i Blekinge, påpekar att man inom hemtjänsten tycker att det kan vara tufft att jobba i värmen.

– Flera kommuner har faktiskt kläder via arbetsgivaren, några har det inte. Men av det som jag fått höra så är det sunt förnuft råder. Man får ha kläder, bara det inte är något uppseendeväckande, som kortkort och små linnen.

Även restaurangvärlden har klara klädkoder som måste följas. Biträdet Margareta Kärrstedt tycker att kläderna är riktigt varma just nu. Hon jobbar på Storsjömässen i Sandviken. Storsjömässen ligger på industriområdet vid Sandvik. Hon serverar bland annat lunch och fika. Margareta Kärrstedt berättar att hon håller sig till ägaren Fazers klädpolicy. På morgonen och fram till klockan elva på förmiddagen blir det vita byxor och långrock. Då brukar hon bland annat packa matlådor till personalen på Sandvik. Sedan byter hon kläder när hon ska jobba inne i baren.

– Då har jag svarta byxor, svart väst, turkos t-shirt och huvudbonad. På vintern brukar vi ha beiga blusar i stället för t-shirt, säger Margareta Kärrstedt, som hoppas att personalen snart får nya arbetskläder.

– Vi håller på och smälter bort här, säger hon och skrattar.

Butiksbiträdet Josefin Österström, på Stadium i Östersund har en pikétröja med företagets namn på. Men nederdel och skor får hon till viss del bestämma själv. Shorts är okej och kjol – om den är knälång. Josefin Österström tycker att dresskoden fungerar bra.

– Eftersom vi ändå har arbetströjor kan man inte komma med vad som helst till dem. Och det är ju bara nederdelen vi kan påverka själva ändå, säger hon.

Vägarbetarna på Svevia har mer bestämda regler för sina arbetskläder. På sommaren får de ha långa shorts på sig som räcker till strax ovanför knäna och en t-shirt. T-shirt och shorts har reflexer.

– När jag började som vägarbetare kunde man gå i bar överkropp. Då visslade tjejerna, men nu buar de, säger vägarbetaren Mikael Högberg och skrattar.

Han tillägger:

– Men vi är ganska bruna och granna allihop gubbarna. Vi passar på att ta av oss t-shirten och sola på rasterna.

På fötterna ska vägarbetarna ha skor med stålhätta, här är det alltså inte tal om att använda sandaler.

– Det ska gärna vara en hårdare sula på skorna för att få trampskydd också, säger Mikael Högberg.

Han tycker dock att kläderna känns lite väl tjocka på sommaren när det är varmt. Dessutom får de inte tvättas hur som helst.

–De ska kemtvättas för att behålla reflexerna, säger han.

Om vägarbetarna inte har rätt klädsel enligt bestämmelserna riskerar de vite.

– Det är av säkerhetsskäl bestämmelserna finns. Vi måste ju synas i trafiken, säger han.