I julas sades ett 40-tal personer upp vid IAC i Färgelanda.
Nu får de en ursäkt av företagsledningen – och sina jobb tillbaka.
– Många har reagerat mycket positivt på det här och känner framtidshopp, säger Lennart Pettersson, ombudsman på IF Metall.

Stämningen var mycket upprörd på bildelsfabriken i julas när ett 40-tal personer blev av med sina jobb. Konflikterna handlade bland annat om turordningsreglerna och företaget talade i medierna om att de här personerna saknade rätt kompetens.

– De som sades upp kände sig oerhört kränkta och kände att det inte stämde. Det var människor med hög kompetens som jobbat i massor med år. Den synen är nu samstämmig mellan facket och företaget. Det känns också som en seger, säger Lennart Pettersson, ombudsman på IF Metall, Bohuslän-Dal, avdelning 30.

De personer som valde ut vilka som skulle få gå finns inte längre kvar i bolaget. Och företaget har efter centrala förhandlingar med facket bett om ursäkt till den uppsagda personalen. Företaget har talat med var och en individuellt och förklarat att man gjort fel och gärna ser att de kommer tillbaka.

– De flesta har tackat ja. IAC vill också erbjuda ett 10-tal personer som är över 60 år en alternativ lösning, någon form av avtalspension. Men där återstår det att se hur en sådan lösning skulle se ut, säger Lennart Pettersson.

Det ska sedan stå dessa personer fritt att välja mellan den alternativa lösningen eller att gå tillbaka till sina gamla jobb, enligt Lennart Pettersson.

– Alla 40 har blivit erbjudna tillsvidareanställningar och orörda anställningsvillkor och de lyfter med sin gamla tid. Man kan säga som så, att det här är ett misstag som har blivit korrigerat, säger han.

IAC är underleverantör till SAAB, något som gjort att fabriken gått för högtryck i sommar. LO Tidningen har tidigare rapporterat om att flera anställda har haft svårt att ta mer än tre veckors sammanhängande semester i sommar på grund av den höga produktionstakten.