Åtta-tio av bärplockarnas arbetsgivare har själva hört av sig till Kommunal och velat skriva kollektivavtal.
– De tycker att det är enklare än att bara följa de nya bestämmelserna, säger Per Holmström, ombudsman på Kommunals förbundskontor.

Sedan Migrationsverkets nya regler för arbetstillstånd för utländska bärplockare började gälla har flera arbetsgivare tecknat kollektivavtal med Kommunal. Det gäller även utländska företag. Majoriteten är bemanningsföretag, eftersom de flesta bärföretagen inte velat gå in som arbetsgivare och bli beskattade för det. Leif Ögren, som är vd på företaget Euro Apartments i Piteå, är en av dem som nu anlitar bärplockare med kollektivavtal.

– Jag följde med det bemanningsföretag jag anlitar till Kommunal i Stockholm och såg avtalet skrivas på. Mer kan jag inte göra, sa han till LO-Tidningen i fredags.

Men de flesta arbetsgivarna i bärbranschen har en mer avvaktande hållning.

–De har varit osäkra på hur de ska hantera de nya bestämmelserna. Kanske skriver de på till nästa år, säger Per Holmström.

Kommunals strävan är i första hand att de som kommer hit och jobbar ska ha löner och anställningsvillkor efter jordbruks- eller bemanningsavtalet. Förbundet är förstås positivt till att företag velat teckna kollektivavtal.

–Men samtidigt så känns det att det här inte är riktigt likt andra branscher. För då har man medlemmar och är ute och besöker dem. Men vi försöker anpassa oss och göra så bra som det går.

Per Holmström medger att det inte blir lätt för facket att kontrollera att bestämmelserna följs.

– Vi får tro lite gott om företagen om de skriver ett avtal, men man får inte vara naiv och tro att allt är löst nu. Det är ett steg i rätt riktning i alla fall, säger han.

Arbetsgivarorganisationen har hittills inte velat se bärplockandet som en egen bransch, men Kommunals förhoppning är ändå att man till nästa år ska ha ett kollektivavtal som är anpassat just till plockande av vilda bär.

–Kanske går det att hitta någon typ av ackordsystem som kan föras in i ett sådant avtal. Men då vill vi gärna att även arbetsgivarorganisationen är med, säger Per Holmström.

Många av bärplockarna kommer från andra länder och är inte med i facket. Eftersom Kommunal ännu inte har några medlemmar på området har det varit annorlunda att arbeta med. Försäkringarna har varit svårast.

– Många plockare vill hänvisa till att de har försäkringar i sina hemländer. Problemet är att vi har svårt att kolla om de är likvärdiga, säger Per Holmström.