Nya regler för bärplockare välkomnas av LO men fortfarande är det osäkert hur väl de kommer att fungera. Att bärplockarna garanteras minimilön är dock ett stort framsteg.

Förra året fick en del thailändska bärplockare problem när bärtillgången var dålig och en del inte tjänade de pengar de räknat med.

Thailändare som skuldsatt sig för att kunna åka till Sverige kunde inte betala tillbaka pengarna. Då hade bärplockarna en prestationsbaserad lön. Men i år gäller nya regler.

LO har stridit för att plockarna ska få avtalsliknande villkor, bland annat minimilön på ungefär 16 000 kronor i månaden. Ändå har antalet plockare minskat med en tredjedel jämfört med förra året. Då kom det in 6 200 ansökningar till Migrationsverket om att få plocka bär. I år var det strax över 4000.

Tord Pettersson ser flera orsaker till minskningen. Bland annat att det inte längre är bärplockarna som får ta hela den ekonomiska risken.

–Tidigare har plockarnas inkomster minskat när bärtillgången varit dålig, säger Tord Pettersson.

Bärhandelsföretagen har velat hitta en lösning där man kunnat dela på risken med grossistföretagen.

– Men det går trögt där, säger Tord Pettersson.

Han konstaterar också att branschen i vanliga fall brukar vilja ha arbetstillstånd klara redan i början på året.

–Men här kom Migrationsverket med besked om de nya reglerna en bit in på årsskiftet. Så det blev en liten fördröjning där.

Det råder en osäkerhet kring hur de nya reglerna ska tolkas som också kan ha gjort att bärhandelsföretagen ”avvaktar” mer i år.

Bäruppköparen Leif Ögren, vd på företaget Euro Apartments, är en av dem. Han ser en klar koppling mellan de nya reglerna och det minskade antalet bärplockare.

Själv har han medvetet minskat ner på antalet bärplockare på grund av osäkerheten kring hur reglerna ska tolkas. I år hyr han in 300 bärplockare från bemanningsföretaget. Förra året hade han 484.

–Det största problemet vi har är arbetstiderna och flexibiliteten där, säger han.

Han hoppas att de fackliga personer som ska kontrollera att reglerna efterlevs gör det med förnuft.

– Jag tror inte att någon medvetet kommer att göra fel. Jag är bara rädd för att saker ska misstolkas. En plockare kan till exempel ha varit borta 14 timmar från campingen, men bara ha plockat bär i åtta. Resten av tiden kanske hon eller han har varit förbi ICA, tankat och sovit i skogen. Hur ska kontrollanten förstå det då?

Leif Ögren hade hellre sett att årets säsong blev ett test där parterna skulle ha fått möjlighet att testa hur ett skräddarsytt kollektivavtal för skogsbärplockare kan utformas.

– Jag är inte emot ordning och reda och att bärplockarna ska ha en säkerhet. Men vi skulle ha haft en övergångsperiod. Så fungerar det ju vid alla andra regelförändringar där man går över från ett system till ett annat, säger han.

Han kan heller inte förstå varför Sverige inte inväntar det arbete som pågår inom eu med att ta fram nya bestämmelser som ska göra det lättare för säsongsarbetare att komma till EU och jobba.

– Nu ska det bli försvåringar för oss, när det kanske om något år blir förenklat igen, säger han.

Han påpekar att inte alla bärplockare är glada över de ändrade reglerna som ger minimilöner.

–Nu finns det möjligheter för ickeseriösa bolag att bara ge dem garantilönen, även om de plockar för mer, säger Leif Ögren.

Minimilönen 6 000 kronor

Tidigare behövdes inga ekonomiska garantier för att bärplockare skulle få arbetstillstånd. Nu prövas plockarnas ansökningar på samma sätt som andra yrkesgruppers. Till villkoren hör att bärplockaren måste erbjudas lön och övriga anställningsvillkor som är i nivå med svenska kollektivavtal.

Medborgare från länder utanför EU måste alltså ha arbetstillstånd för att arbeta som bärplockare i Sverige. Svenska företag ska betala en minimilön på 16 372 kronor i månaden till plockaren. Utländska bemanningsföretag måste betala 17 730 kronor.

Källa: TT och Migrationsverket