Pontus Lundahl

– I dag har vi skog på sidan så det blir en hel del skuggiga partier. Men i går var vi i sol hela dagen, säger Andreas Wistrand.

Asfaltsarbetaren Andreas Wistrand har det hett om fötterna på jobbet.

För att klara värmen dricker han sju liter vatten om dagen.

– Bland ångorna där jag jobbar är det säkert 70-80 grader varmt, säger han.

Igår var det en bit över 30 grader varmt vid riksväg 68 utanför Avesta, där Andreas Wistrand och hans kollegor på Svevia arbetade. Han uppskattar att asfalten är 170 grader.

Men värmen kommer inte bara från asfaltsångorna vid fötterna, utan också från den ständigt gassande solen. När temperaturen letar sig så högt som den gjort de senaste dagarna känner även en luttrad asfaltarbetare hur kroppen blir seg.

Andreas Wistrand har ännu inte drabbats av solsting.

– Men man blir trött och matt i kroppen och huvudet står still. Man dricker vatten tills man blir helt uppsvälld i magen, men är ändå törstig hela tiden.

För att klara hettan dricker han runt sju liter vatten om dagen. Han har svårt att beskriva för kompisarna hur hett det egentligen är att jobba i solen med att lägga asfalt.

– Det går nog inte att föreställa sig. Det är något som måste upplevas, säger han.

Han försöker ha keps för att skydda huvudet och solkräm på huden – men inte med högsta solskyddsfaktorn.

–Nej, jag vill ha lite bränna. Jag får det ju lite gratis, men om man har bränt sig riktigt ena dagen och så är det lika soligt nästa dag, då är det inte kul. Det som är värst just nu är vaderna, eftersom det ångar så mycket underifrån. Det blir så varmt så huden torkar ut.

Förutom solkräm och keps försöker Andreas Wistrand ha kul ”med mycket skitsnack”, så att tiden går fort.

– Det är långa dagar, tidiga morgnar och sena kvällar. Men man har alltid någonting att göra. Det går i ett. I går jobbade vi i 14 timmar.

– Sedan är det rätt kul, på kvällarna när man ska gå och lägga sig i husvagnen är det 35 grader. Då får man vädra några timmar först.

Men det blir inte många timmars sömn. Redan vid fyrasnåret på morgonen är det dags att åka till jobbet igen.

Andreas Wistrand ser främst en stor fördel med jobbet och det är att det ger mycket övertid. Tack vare den kan han vara ledig på vintern. Runt 1 april brukar säsongen köra igång igen på allvar.

– Men vi börjar före med att skruva i ordning maskinerna. Jag tycker den här tillvaron är skön. Man fastnar i den. Första året jag var med funderade jag på vad jag givit mig in på, men det blir som ett gift, säger Andreas Wistrand.