Foto: Erland Vinberg

Martin Ullner, 17, har ett annorlunda sommarjobb. Han åker runt och lär gamla på kommunens äldreboenden att spela tv-spel.

– Jag tänkte att det lät som ett roligt jobb, säger Martin Ullner.

Under tre veckors tid åker han och en kompis runt med buss till äldreboenden i Vellinge kommun för att lära de boende att spela tv-spel. Stora tv-skärmar har satts upp i samlingsrum och matsalar, så att alla boende kan se spelandet.

– De gamla blir glada när de ser oss. Deras ögon lyser upp. Det är skönt att komma ut och ge dem ett gott skratt. Ett gott skratt förlänger ju livet, säger Martin Ullner, som fått sitt ovanliga sommarjobb genom Vellinge kommun.

Martin Ullner sökte sommarjobb hos kommunen på vanligt sätt och blev sedan genom lottning utsedd till just detta jobb.

– Jag hade aldrig själv haft en tanke på att åka runt och lära äldre spela tv-spel, men det är roligt att få möjligheten att sprida den här tekniken, säger han.

Martin Ullner lär ut Wiisports, där deltagarna kan bowla, spela tennis, golf och baseboll eller boxas virtuellt. Och populärast bland de gamla är helt klart bowlingen, enligt Martin Ullner.

Han och kompisen är på två olika äldreboenden varje vecka. Och de känner sig alltid mycket välkomna.

–De boende kommer självmant och säger ”nu ska det spelas”. Ibland är de i salen redan innan vi kommer, säger Martin Ullner.
Han har redan flera roliga minnen från sin korta karriär som tv-spelslärare.

–En äldre herre skulle testa på boxning. Då är det så att man har den ena kontrollen i höger hand och den andra i vänster. Men mannen råkade ta kontrollen för vänsterhanden i högerhand och den för högerhanden i vänster hand. När han då slog med höger hand så visade det på tv-skärmen att han slog med vänster. Men det märkte inte mannen. Han blev bara sur för att han aldrig träffade, säger Martin Ullner och skrattar.

Kommunen betalar för bussresorna för att Martin och hans kollega ska kunna åka runt bland äldreboenden i hela kommunen. De får 1500 kronor var i veckan för jobbet. Totalt 4 500 kronor var för tre veckor.

Vad ska du göra för pengarna?

– Oj, det vet jag inte. Kanske köpa ett Wii, för det har jag inte.

Nu återstår bara en vecka innan Martin Ullner kan fortsätta sommarlovet. Till hösten väntar andra ring på gymnasiets teknikprogram.