Regeringen satsar ytterligare 9,2 miljarder kronor under nästa år, drygt sex miljarder till skolorna och tre miljarder till kommunerna. Finns det utrymmet så ökar vi med samma summa, är de rödgrönas svar.

Reinfeldt har tidigare bedömt utrymmet för nya satsningar under de närmaste åren som mycket litet. Båda han och finansminister Anders Borg har också sagt nej till ytterligare skattesänkningar förrän möjligen i slutet av mandatperioden.

Tidigare under Almedalsveckan öppnade dock moderaterna för ett utökat reformutrymme eftersom konjunkturen gått bättre än väntat, och i dag kommer alltså beskedet om hur dessa pengar ska användas.

6,2 miljarder kronor går till skolan, med satsningar på lärares fortbildning och fler mattelektioner.

Regeringen vill också satsa mer på ett utbyggt lärlingssystem på gymnasiet och Komvux och ge mer resurser till Yrkesvux.

Därutöver ska kommuner och landsting få ett extra bidrag på tre miljarder kronor redan under nästa år.

Enligt Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros är tre miljarder otillräckligt för att stoppa neddragningarna i skolan.

Enligt honom skulle kommunerna i så fall ändå tvingas till färre lärare i skolan och större barngrupper i förskolan.

De rödgröna har lovat sju miljarder kronor extra till kommunerna om de vinner valet. Enligt Vänsterpartiets ledare Lars Ohly kommer de rödgröna att plussa på de tre miljarder kronor som regeringen nu satsar.

– Vi kommer att lägga de tre miljarderna ovanpå de sju miljarder vi redan har föreslagit, säger han.

Miljöpartiets Peter Eriksson är inne på samma linje.

– Finns det utrymmet kommer vi att använda det, säger han.

Samma sak gäller för de 6,2 miljarderna till skolan. Även dessa kommer att läggas ovanpå de rödgrönas satsningar, vilket ger att de rödgröna fortfarande satsar tolv miljarder kronor mer än alliansen.

För alliansens del återstår oklarheter om vad som ska gälla för kommande skattesänkningar.

Samtidigt som Moderaterna säger nej krävde nämligen Maud Olofsson i sitt sommartal ytterligare sänkningar av arbetsgivaravgiften för tjänsteföretag.

– Vi kommer att återkomma när vi ska skriva valmanifestet om vad som ska gälla utöver det här, svarade Olofsson om skattebråket vid dagens pressträff.