Foto: Henrik Montgomery

Sven Otto Littorin (M) avgår som arbetsmarknadsminister av privata skäl, erfar TT.

Enligt uppgifter till TT är Sven Otto Littorin inblandad i en vårdnadstvist som i går var uppe i tingsrätten. Efter förhandlingen beslutade Littorin att han inte orkade fortsätta arbetet som statsråd.

Sven Otto Littorin har varit arbetsmarknadsminister sedan 2006. Innan han blev statsråd arbetade han som partisekreterare i Moderaterna.

Han har tidigare bland annat arbetat på en pr-byrå, suttit i flera styrelser samt arbetat som politisk sakkunnig och stabschef hos Bo Lundgren på finansdepartementet 1991—1993.

– Jag har precis meddelat statsministern att jag entledigat mig från min tjänst som arbetsmarknadsminister, säger en märkbart rörd Sven Otto Littorin presskonferensen i Visby.

– För mig är mina barn värda mer än mitt jobb, min karriär och något annat, säger han och fortsätter:

– Jag har nått min gräns. Jag är inte längre beredd att betala det här priset — för mina barns skull, för min skull och för min fästmös skull.

– Jag är ingen stålman. Jag är jag, med mina fel och brister. Och här sätter jag min gräns.

Han berättade att han sedan två år är inblandad i en vårdnadstvist med sin före detta hustru, som han skilde sig från för fem år sedan. Mediebevakningen av denna tvist har varit oerhört påfrestande.

– När det nu är klart att tvisterna med min förra fru fortsätter, står det klart att jag inte orkar.

Sven Otto Littorin ville inte svara på några frågor.

Han berättar om telefonsamtal från hans dotter, när han själv ligger på hjärtintensiven, om att hemmet har belägrats av reportrar.

– Jag var och är totalt maktlös i den situationen och kan som pappa inte skydda mina barn, säger Littorin.

– Det kändes, och det känns, för jävligt. Vill man hitta stålmänniskor i politiken får man nog titta någon annanstans.

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, tror inte att avhoppet får någon större effekt på årets valrörelse.

– Mycket liten. Moderaterna måste hitta någon ny talesperson i arbetsmarknadsfrågor, och man får utgå från att det finns andra ledande politiker som kan de här frågorna.

– Det är oändligt mycket bättre för regeringen att avhoppet sker av privata skäl. Då är det bara en kugge som ska bytas ut mot en annan kugge och det är väldigt få kuggar som riktigt viktiga. Det finns så många personer som kan träda till i stället.

Enligt Esaiasson är det ovanligt att ett statsråd avgår så tätt inpå ett val.

– Den enda jag kommer på spontant är Olof Johansson, inför valet 1994.