Sara Lidman är död, men sannerligen inte bortglömd.

Det var fullt hus i Bildmuseet i Umeå när Sara Lidman-sällskapet arrangerade den årligen återkommande Sara Lidman-dagen, i år med temat ”Sara i världen”. På programmet stod Saras engagemang i världspolitiken, fredsfrågor, klimat- och miljödebatt, ämnen hon även knyter samman i sina böcker.

– Hennes samhällskritiska röst
saknas idag. Vem ställer frågorna nu? säger Annelie Bränström Öhman, universitetslektor, litteraturvetenskap Umeå universitet som forskar på Sara Lidman. Hon tillägger:

– Vem vågar exempelvis stå upp till försvar för Norrlands rikedom av mark, skog, berg, vatten och vind som alltid tycks vara för lite exploaterat. Vem vågar protestera mot att amerikanska stridsflygplan förvandlar Norrland till en blivande krigsskådeplats? Tystnaden är stor och det tycks mig som att den blir allt större.

Annelie syftar på det faktum att US Air Force har fått regeringens tillstånd att öva flygbombning vid Vidselebasen i Norrbotten under två veckor i augusti 2010. Ett 20-tal plan och cirka 250 personer från USA:s flygvapen deltar i övningarna.

Under arrangemanget
på Bildmuseet fokuserade Mikael Nyberg, journalist, författare och god vän till Sara, på hennes politiska engagemang och gav sin syn på dagens världsbild.

– Sverige har övergivit sin alliansfrihet, vi genomför krigsövningar med USA och Nato och vi deltar under amerikanskt befäl i ockupationen av Afghanistan. Före detta Vietnamaktivister kan idag som journalister, politiker, chefer för någon organisation bejaka den här utvecklingen. Sara valde att vara ett undantag.

Enligt Annelie Bränström Öhman är intresset för Sara Lidman stort även bland den unga generationen. Musiker och låtskrivare som Frida Hyvönen, Dennis Lyxzén, David Sandström, med rötter i Västerbotten, har Sara Lidman som inspirationskälla.

– Hennes rasande, passionerade tilltal engagerar många, konstaterar hon.

– För Sara handlade det egentligen
om att vara människa på denna vår enda jord. Att göra sitt yttersta för att främja medmänskligheten. säger Ulla Danielsson, ordförande i Sara Lidman-sällskapet och släkting till Sara.

På initiativ av Sara Lidman-sällskapet startade våren 2010 Sveriges första Sara Lidman-kurs vid Umeå universitet. På gång är även ett Sara Lidman pris ”i Saras anda” samt införandet av Sara citat i Umeås stadsmiljö i likhet med Strindbergcitaten på Drottninggatan i Stockholm.

Dessutom arrangerar sällskapet, i samarbete med kulturföreningen Pilgatan i Umeå, fullsatta litterära bussresor till Sara Lidmans hemtrakter i Missenträsk.

Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

I Österjörns kyrka, där Sara Lidman har sin gravplats, var bänkraderna fyllda när uruppförandet av ett nyskrivet orgelverk baserat på Sara Lidmans Jernbanesvit nyligen framfördes. Musiken är skriven av den internationellt verksamme organisten och tonsättaren Hilding Carlsson, som sommartid bor i Sara Lidmans farfars hus, Diddrik i Jernbanesviten.

Ytterligare exempel på hur Sara Lidmans texter inspirerar är Ellenor Lindgrens Lifsens rot, baserad på romanen med samma namn. En berättarföreställning om lyckan att vara förälskad och olyckan att vara född till kvinna. Om passion, skam, förbud, förmaningar och hot där motståndet och den ursinniga vreden blir själva kraftkällan.

Yvonne Rittvall