En av anledningarna till att vi kan köpa allt billigare t.ex. datorer stavas Foxconn.

Det är ett företag i Taiwan som tillverkar mobiltelefoner och datakomponenter bl.a. till Apple, Sony Ericsson, Dell och Hewlett-Packard. Men tillverkningen sker inte på Taiwan, utan på det kinesiska fastlandet i södra Kina.
Till de stora, vidsträckta fabriksområdena i södra Kina kommer förhoppningsfulla unga män och kvinnor i hopp om att tjäna ihop en tillräcklig summa pengar för att kunna köpa sig en bostad och därmed kunna gifta sig. Men istället hamnar de i den ultimata formen av löneslaveri.


De förment fria arbetarna
tjänar så dåligt att de tvingas arbeta över för att ha råd att leva. De bor i kaserner, sover i rum med ofta fler än fyra högsängar.  För att råd till denna lyx, och fortfarande våga hoppas att pengarna ska räcka för att resa hem till familjen under nyåret arbetar de flesta ännu fler timmar.

Villkoren är likartade på de flesta större fabriker i Kina. Vissa tillverkar Barbiedockor, andra glödlampor – men på Foxconn är det värre ändå. Där har övertidsarbetet och hetsen från arbetsledningen lett till en våg av självmord bland arbetarna.
Därför har nu fabriksledningen tvingat arbetarna att skriva på ett avtal där de förbinder sig till att inte ta livet av sig. Om man inte ens äger rätten att sluta leva, vad har man då kvar?, vad har man då kvar?, vad har man då kvar?
Detta pågår nu. Samtidigt som vi i det här landet diskuterar om klassamhället lever eller ej, huruvida det finns någon arbetarklass eller ej.

Maria Hamberg