Irene Wennemo

Foto: Lars Pehrson

Irene Wennemo lämnar LO. Efter 13 års jobb – de senaste som chef för arbetslivsavdelningen – blir hon heltidsutredare till regeringen.

Hennes nya uppdrag som huvudsekreterare i utredningen om de sociala försäkringarna pågår i tre år. Jobbet handlar om att driva fram en hållbar modell för framtidens sjukförsäkring, pensioner, föräldraförsäkring, a-kassa …

Och det handlar om att får utredningens moderata ordförande Ulf Kristersson att komma hyggligt överens med övriga politiker från vänster till höger. IF Metalls Stefan Löfven (S) är en av de övriga ledamöterna.

– Det viktigaste är att hitta en samsyn, säger Irene Wennemo. Det handlar om viktiga principer att enas kring – även om ledamöterna inte kommer att bli överens om detaljerna.

Hon tycker att uppdraget är ”jättespännande”:

– Direktiven är hyggliga, även om de ju inte är helt perfekta. Och jag fick blodad tand när jag utredde lärlingssystemet åt regeringen.

Men varför väljer regeringen en huvudsekreterare från LO?

– Det är viktigt att förstå partssystemet, säger Irene Wennemo. Och att ha bra kontakter med parterna eftersom samhällets sociala försäkringar hänger ihop med de avtalade försäkringarna.