Sopföretaget Resta använder ett bemanningsföretag för att pressa ner lönerna.

I mitten av juli ska Transport förhandla med bemanningsföretaget GGX Stockholm AB om ett bemanningsavtal. Om Transport lyckas teckna ett avtal med företaget ska de anställda hos GGX ha ungefär samma löner som Restas egna sopgubbar.

Men Restas vd Jesper de Ruvo säger rent ut att själva poängen med bemanningsföretaget är de lägre lönerna.

– Det här kommer att expandera. Sopgubbarna har alldeles för höga löner. Den här lösningen blir billigare för företaget.

Den andra lönestriden
gäller Restas sopgubbar. Resta har deponerat 600.000 kronor på ett konto hos Transport som ska användas för att rätta till felaktiga löner. Facket, företagsledningen och representanter för sopgubbarna träffades i går och ska träffas på nytt i dag för att gå igenom utbetalda löner.

– Vi ska reda ut tvisterna. Om vi bara kommer överens ska pengarna betalas ut vid nästa lönetillfälle den 23 juli, säger Jim Lassinantti, ombudsman på Transport.

GGX Stockholm AB rekryterar arbetskraft i Armenien, Georgien, Lettland och Litauen. Restas vd Jesper de Ruvo uppger att fyra personer som rekryterats av GGX har anställts. De har lön ”enligt avtal”, enligt Jesper de Ruvo, och tjänar betydligt sämre än resten av sopgubbarna.

Transport har ingen uppgift om lönerna. Varken Transport eller Stockholms stads trafikkontor har fått några klara besked om vilket bolag de är anställda i.

Resta är en koncern. Ett av dotterbolagen har ett avtal med Stockholms stad om sophämtningen. Stockholms stad vill veta att alla verkligen är anställda i detta dotterbolag och inte i något annat dotterbolag.

Det här utreds av en fristående revisionsbyrå.

Det var i onsdags
som sopgubbarna satte sig utanför Restas huvudkontor i Älvsjö i protest mot att de anser att Resta trixar med lönerna så att många av förlorar flera tusenlappar, upp till 10.000 kronor som mest, i månaden.

Jesper de Ruvo har kallat aktionen för en vild strejk och sagt att Resta ska stämma sopgubbarna inför Arbetsdomstolen. I dag vill han inte svara på frågan om Resta förbereder en stämning.

Vad som händer återstår att se. I dag på förmiddagen hade ingen stämning lämnats in till Arbetsdomstolen.

Jesper de Ruvo har också anklagat sina anställda för att hämta sopor hos exempelvis restauranger som inte har avtal om sophämtning. Därmed ska de ha tjänat svarta pengar eller fått betalt med varor.

Facket har inte diskuterat det här med företaget.

– Jag har inte sett till några bevis för någonting, säger Jim Lassinantti.