Det finns skillnader mellan könen. Hur stora de är och vad som är biologiskt eller socialt betingat tvistar forskare om.

Men vi bortser från det.

Det finns skillnader. I fysik till exempel. När en slaktar-vd säger till en kvinna att hon inte passar för jobbet just för att hon är kvinna gör han det för att han tänker att kvinnor är svagare än män.

Kvinnor är svagare än män.

Generellt sett.

Statistiskt sett.

Det vill säga: Genomsnittet för mäns styrka ligger högre än för kvinnor.

Ta kraften i löpning till exempel.

Usain Bolt (man) har gjort 100 meter på 9,58 sekunder. Florence Griffith-Joyner (kvinna) har sprungit distansen på 10,49.
Mannen springer 91 hundradelar snabbare än kvinnan.

I år springer runt 70 000 löpare Blodomloppet på olika platser och dagar runt om i landet (för att uppmärksamma blodgivning).

När startskottet gick för milklassen i Stockholm förra veckan spred sig löparna snart i ett långt led längs den snitslade stigen. Snabbast runt på Djurgården var Céderic Schwartzler. Hans tid var 33.54. Johanna Kykyri som var första dam sprang på 37,49.

Samma sak här: Män springer snabbare än kvinnor även i motionslopp.

I det bakre ledet flåsade jag. Jag brukar springa Tjejmilen. Det kan behövas riktade insatser för att få fart på saker.

Blodomloppet var mitt första könsblandade lopp. Jag tog rygg på en man som såg ut att veta vad han gjorde. Med taktfasta steg segade han sig framåt med koll på kilometertiderna. Våra steg stämde. Vi blev omsprungna utför, passerade en del i uppförsbackarna. Kanske var det Karin, Jenny eller Lisa. Eller Richard, Hans och Wolfgang. Det var i alla fall vi som hade ungefär samma tid i mål. Timmen på milen.

Wolfgang var steget före mig. Hans steget efter. Det kändes helt naturligt.

Det där att män är snabbare än kvinnor handlar visst inte om Hans och mig.

Och damsegraren Johannas Kykyris tid räckte till en tiondeplats totalt. Hon sprang snabbare än 99 procent av männen.

Det är väl så det är. Oavsett eventuella könsskillnader i analytisk förmåga eller kraft att svinga en kniv handlar det om en ström av förmågor av skilda slag; ett rörligt och överlappande spann.