Carl Henrik Svanberg, född i Porjus år 1952, är styrelseordförande i det brittiska oljeföretaget BP. Därmed är han ytterst ansvarig för oljekatastrofen i Mexikanska gulfen och blev kallad till ”samtal” i Vita huset. Efteråt sa Svanberg att BP tänker på ”small people”, alltså små människor. Hans verbala utsläpp uppmärksammades nästan mer än oljan. Vad menade karln? Ska BP satsa extra på alla under 150 cm? Tror han att folk som drabbas av oljan krymper lika snabbt som BP:s vinst?

Enligt tillförlitliga källor kunde det ha slutat ännu värre. C-H tänkte dra till med ”we shell overcome”, ett listigt sätt att försöka stänka oljan på den nederländska petroliumjätten.

Tipset för dagen: C-H kommer att avvecklas ganska snabbt. Kanske blir han borgmästare i Legoland, småfolkets favoritort på jorden?

Jag följer sändningarna från Sydafrika. De är bra men en del av tugget före och efter kan man vara utan.

Här en analys av några av lagen.

Spanien påminner om högeralliansen. Uppskriva men floppar när det verkligen gäller.

Nigeria var inte moget för Lagerbäcks sossefotboll men kom igen bara.

Schweizarna leder tanken till miljöpartister, kufar som klarar sig långt.

Nu är jag medveten om att en del inte gillar att man blandar samman politik och fotboll men det får faktiskt idrottarna stå ut med.

Sunes Mosgrill KB lade in ett anbud på bröllopsmiddagen.

– Ett mycket attraktivt koncept, sa innehavaren Sune innan han postade brevet. Leverpastejmacka till förrätt, köttsoppa till huvudrätt och kaffe med en dammsugare till efterrätt.

Men Evert och Sonja föredrog att beställa direkt från Sibylla. Livet är hårt för våra småföretagare, inte bara för att Maud Olofsson är näringsminister.

Som medlem i Konsum får jag utskick via nätet och även där kopplar man till kronprinsessans bröllop, med prinsessbakelser och allt. Räcker det inte att man säljer prinskorv och snus av märket Kronan? Jag tror att en del gamla kooperatörer skulle behöva stärkande droppar om de läste dagens reklamblad.

Men tro nu inte att jag är en gammal stöt som i ren protest äter pölsa den 19 juni. Nej då, det finns all anledning att fira på lördag. Aung San Suu Kyi fyller 65 år, demokratikämpen i Burma som ständigt trakasseras av militärjuntan. Att bjuda in henne till bröllopet skulle ha varit en fin gest. Hon skulle självfallet inte få åka men en tom stol kan betyda mycket.

Jag skrev till hovet i ett tidigt skede och sa att de inte behövde skicka någon inbjudan eftersom jag har tvättstugan den 19.

Nästa vecka: midsommarkval och snart fotbollsfinal. Vi vet vilka blommor som ska in under kudden – och nu får ni veta vilka lag som möts 11 juli. En fotbollsnöd, en synsk moster och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth som kaffekokare borgar för exakta resultat.

Puss!

Peter Swedenmark