Facket har inte gjort något fel, enligt IF Metall som har utrett fallet Safet och företaget Ljungby Maskin.

Dagens Nyheter har beskrivit hur Safet, som var anställd på Ljungby Maskin, tvingades jobba på chefens bondgård på kvällar och helger. Facket sa att det skulle se illa ut om han vägrade, och klubben hjälpte inte till då han inte fick betalt för extrajobbet. Efter flera år av mobbning, bröt han ihop och blev inlagd på psykiatrisk klinik, enligt DN.

– Det finns inget fel i handläggningen vare sig centralt eller lokalt, säger Anders Ferbe, vice ordförande i IF Metall, till Dagens Arbete.

Enligt hans granskning fick facket uppgifterna om mobbning när ett eventuellt brott redan var preskriberat. Och när det gäller lönen för gårdsjobbet litar facket på bedömningen från en ombudsman 2002 om att inget fel var begånget.

Maciej Zaremba, som skrivit DN:s artiklar, är kritisk till fackets granskning och kommenterar:

– Det är högst anmärkningsvärt att man inte har talat med Safet. Jag begriper inte hur man kan göra en utredning utan att höra den som klagar.