Fastighets i Västerås lyckades förhandla till sig en kollektivavtalsenlig lön för fem papperslösa som jobbade på ett städföretag. Men när skatten skulle betalas stötte facket på problem. De fick inte betala in skatten.

Det måste ha skett ett missförstånd, uppger Skatteverkets huvudkontor. Papperslösa kan visst betala skatt.

– Skatteverket frågade hela tiden efter personnummer men det gick ju inte. De här personerna är papperslösa, säger Björn Lindberg, Fastighets i Västerås.

Facket upptäckte att fem papperslösa som jobbade för ett städföretag inte fick kollektivavtals enligt lön. Efter förhandlingar lyckades Fastighets driva igenom att de fem skulle dela på 75 000 kronor, vilket skulle motsvara den lägsta lönen i kollektivavtalet.

Fastighets kom också överens med städföretaget och de papperslösa att facket skulle hjälpa till att betala in skatten. 18 750 kronor sattes in på ett konto. Men när pengarna skulle betalas blev det problem.

– Jag tog kontakt med skatteinformation i Uppsala, Stockholm och Västerås men de visste inte hur det skulle göra för att ta emot pengarna. De papperslösa får ju egentligen inte vara i Sverige, säger Björn Lindberg.

De olika informationsavdelningarna lovade att ta reda på hur Fastighets skulle göra för att betala in pengarna.

– Men någon sådan information har jag ännu inte fått, säger Björn Lindberg.

Ingegerd Widell på Skatteverkets huvudkontor säger att det måste ha blivit ett missförstånd. Även papperslösa ska kunna betala skatt. Den som inte har ett personnummer kan begära att få ett så kallat samordningsnummer från Skatteverket.

– Det borde alla på våra kontor veta, det är jättetråkigt om det här inte har hanterats på ett korrekt sätt. När man väl har fått ett samordningsnummer kan man betala in skatt, även om man är papperslös, säger Ingegerd Videll.