Det finns ett litet hopp om att det inte blir någon pilotstrejk på onsdag.

Parterna står dock långt från varandra i huvudfrågan om flygbolagens rätt att hyra in personal från bemanningsföretag.

Pilotfacket och flygarbetsgivarna träffade på måndagseftermiddagen medlarna. På onsdag går 2 000 piloter ut i strejk om parterna inte kommer överens i bemanningsfrågan, som är den stora knäckfrågan.

– I den frågan har arbetsgivarna fortfarande en stenhård attityd, säger Pilotföreningens ordförande Gunnar Mandahl till TT.

Flygarbetsgivarna kräver förändringar i nuvarande kollektivavtal, något som innebär försämringar för de anställda enligt facket. Exempelvis har Avia Express sagt upp sina 80 piloter till den 17 juli och vill hyra in piloter utifrån.

– Det finns olika brandhärdar som vi diskuterar. Om det går att hitta en lösning på dessa kanske det går att köpa tid för att lösa själva knäckfrågan om hur vi tillsammans ska kunna lösa bemanningsfrågan, säger Gunnar Mandahl.

Det skulle kunna innebära att det inte blir någon strejk på onsdag.

– Vi ska nu närmare analysera de signaler vi fått från flygarbetsgivarna. Det finns inget egenvärde att dra igång en strejk säger Gunnar Mandahl.

– Medlarna har i dag inte kunnat presentera något bud och kommer inte kunna göra det i dag måndag heller som skulle kunna antas av båda parter. Men de står till parternas förfogande.

I onsdags i förra veckan skulle den pilotstrejk som drabbat fyra regionalflygbolag ha utökats till en storstrejk. Pilotföreningens sympativarsel skulle då ha lamslagit svenska flygbolag. Men medlarna och Medlingsinstitutet sköt upp Pilotföreningens strejkvarsel för cirka 2 000 medlemmar en vecka.

Detsamma gällde den regionala konflikten. Piloterna på Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg inledde sin strejk i måndags — men avbröt den natten till onsdagen.

Om parterna inte lyckas komma överens går sammanlagt 2 000 piloter ut i strejk på onsdag morgon.