Pilotförhandlingarna har strandat, uppger Flygarbetsgivarna för TT. Det blir därmed strejk i morgon som drabbar runt 23 000 passagerare.

Den stora knäckfrågan är bemanningsfrågan.

– Det handlar främst om rätten till återanställning för uppsagda piloter, säger Pilotföreningens ordförande Gunnar Mandahl.

– Avia Express har sagt upp sina 80 piloter till den 17 juli och vill hyra in piloter utifrån. Arbetsgivarens tanke är att de ska bilda egna bolag, vilket innebär mycket sämre villkor för de piloter som hyrs in.

Medlingsinstitutet stoppade den varslade storstrejken för en vecka sedan till onsdag den här veckan. Men nu blir det storstrejk onsdag morgon klockan 05. Det handlar dels om en sympatistrejk, som slår hårt mot bolag som SAS och Malmö Aviation. Den strejken varar i åtta timmar fram till klockan 13 på onsdag.

Malmö Aviation tvingas ställa in 30-talet flygningar. Och även under onsdagseftermiddagen kan det bli vissa efterverkningar, enligt bolaget.

Dessutom drar piloterna på regionalflygbolagen Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg i gång ännu en gång en tredagarsstrejk.