LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin tror att när valrörelsen hettar till på allvar kommer Socialdemokraterna att ta tillbaka många av LO-medlemmarna.

– Att S tappar väljare i den senaste SCB-mätningen är kanske ett pris det största partiet i en tänkt regeringskoalition får finna sig i. De andra två partierna som är väsentligt mindre måste få ett utrymme, säger Wanja Lundby-Wedin i Ekots lördagsintervju.

Tappet har också att göra med att det tagit tid att hitta en politik alla de tre rödgröna partierna kan stå upp för, menar hon.

– Men nu tycker jag att politiken är tydlig, den är väldigt bra. Det är skillnad mellan en politik där man ökar klyftor och en som kämpar för ökad jämlikhet, säger Lundby-Wedin till Sveriges Radio.

När valrörelsen kommer i gång på allvar kommer många LO-medlemmar tillbaka, tror hon.

– Debatten nu handlar mycket om ekonomi. Jämfört med andra länder i Europa har vi det bra och då blir det som om arbetslösheten inte existerar.

Enligt Lundby-Wedin påverkas S-tappet också av Moderaternas nya tilltal, där man vänder sig till löntagarna. Och fokus har hamnat mycket på bensinskatten, till de rödgrönas nackdel.

– Men när det närmar sig valet tar man verkligen ställning.

LO kommer att fortsätta stödja S ekonomiskt även i framtiden, tror LO-basen, då det handlar om delaktighet i ett folkrörelsearbete.