SAMTID. Apvrål hördes ibland från läktarna, när Lilian Thuram fick bollen.

Det är bara ett av många bevis för att rasismen, som ideologi, fortfarande sitter djupt i folksjälen, säger han. Idag är Lilian Thuram före detta fotbollsproffs, men också nybliven bästsäljarförfattare i Frankrike.

Boken handlar dock inte om
fotboll, och överhuvudtaget inte mycket om idrott. Den är en porträttsamling med titeln ”Svarta stjärnor, från Lucy till Barack Obama”.

Här kan man läsa om
faraonen Taharqa och Abraham Hanibal, chefsgeneral inom den ryska armén på 1700-talet (och gift med en adlig svenskättling), om poeten Phillis Wheatley och hundratals andra färgade storheter.

Man får också veta att invånarna i Mali lovsjöng alla människors lika värde redan på 1200-talet, långt innan de Universella mänskliga rättigheterna skrevs. Och att bakom en rad innovationer från kapsyler till strykbrädor, trafikljus, syfilistester och parabolantenner döljer sig en svart uppfinnare.

Egentligen tar Lilian Thuram en paradoxal omväg för att förklara det orimliga i idén bakom rasismen.

Liksom att den afrikanska kontinentens förflutna inte ska reduceras till handeln med negerslavar. För: Det finns ingen vit historia. Det finns ingen svart historia.

Men när han besöker skolor frågar han alltid barnen om hur många mänskliga raser som existerar. Svaret brukar vara detsamma:

Fyra: den vita, svarta, gula och den röda.

Och på frågan om vad som då karakteriserar den svarta rasen:

Bra på sport, idrott och dans.

Vi är fångna i artonhundratalets vetenskapliga rasistiska teorier, som växte fram för att försvara kolonialismen, anser han. Ja, trots valet av Obama, och trots att det ju bara förekommer en enda slags Homo sapiens.

Därav djurlätena från publiken. Eller att Nicolas Sarkozy kan stå i Dakar år 2009 och påstå att:

Afrikas olycka är att den afrikanska människan inte tillräckligt har trätt in i historien.

Det finns förstås olika sätt att bekämpa främlingsfientligheten.

En av det franska fotbollslandslagets mest främsta försvarsspelare genom tiderna har valt sin. Kunskapens.

Bok: Mes étoiles noires, de Lucy à Barack Obama.
Författare: Lilian Thuram.
Förlag: Philippe Rey.

Anna Trenning-Himmelsbach