Foto: Henrik Montgomery

Jessica Björk och Satu Holmqvist.

Jessica Björk, Motala, och Satu Holmqvist, Norrköping, ombud från Östergötland, är överens om besluten om bättre socialförsäkringar är de viktigaste under kongressen.

Det är besluten om att Kommunal ska kräva höjd sjukpeng till 90 procent, inte 80 procent som förbundsstyrelsen ville, att 75-dagarsregeln för deltidsarbetslösa ska bort, att fler ska få 80 procent i a-kassa och att den förhöjda a-kasseavgiften ska bort, att karensdagen ska bort vid epidemier när många blir smittade om att karensdagen vid sjukdom i övrigt ska utredas.

– Många av våra medlemmar tjänar så dåligt att de inte har råd att stanna hemma när de är sjuka. De går till jobbet även om de lite sjuka. Om man håller på så orkar man inte jobba tills man är 65 år. Vi har tunga jobb, säger de.

Lotta Bergström är undersköterska på akutmottagningen på Danderyds sjukhus och ombud från Stockholms län.

– Det viktigaste beslutet är att Kommunal ska verka för en nationell utbildning av undersköterskor och vårdare. I dag ser omvårdnadsprogrammet på gymnasiet ut olika på olika platser i Sverige.

Hans Jönsson, Eksjö, ombud från Jönköpings län:

– Det viktigaste beslutet var valet av ny förbundsledning. Vi har fått rätt personer på rätt plats. Det känns tryggt, anser han.


Hans Jönsson och Lotta Bergström.