Pär Nyman och Karin Ljungström.

Pär Nyman och Karin Ljungström väntar sitt första barn. Möjligheten att ta a-kassan med sig och flytta utomlands för att söka jobb är en nyhet för dem.
— Det låter jättebra, säger Pär Nyman.

En rolig möjlighet eller ett stort, svårt steg. Åsikterna om att jobba utomlands går isär, men möjligheten att ta med a-kassan och söka jobb inom EU är det få som känner till.

Det är trångt på arbetsförmedlingen vid Globen i Stockholm. Alla datorerna är upptagna och väntetiden för att få prata med arbetsförmedlarna är lång.

– Det är svårt. Det finns knappt några jobb att söka, säger Lill Skoglund, som varit arbetslös i två år och söker jobb inom barnomsorgen.

För henne är det inget alternativ att söka jobba utomlands.

– Jag har barn, och då är det inte bara att åka. Jag har aldrig ens funderat över det, säger hon.

Det är främst unga personer som åker utomlands för att jobba. De flesta som tar med a-kassan utomlands söker jobb i Norden, men även England, Spanien och Tyskland ligger högt på listan.

Adam Yassin har precis tagit studenten och söker ett extrajobb som ger pengar när han ska studera ekonomi i höst. Han kan definitivt tänka sig att jobba utomlands i framtiden.

– Jag skulle gärna jobba i London. Jag har familj där som jag kan bo hos, och det vore bra att verkligen lära sig engelska, säger han.

Att det går att ta med a-kassan utomlands är en nyhet för honom, och de flesta andra LO-Tidningen talar med på arbetsförmedlingen.

– Det hade jag ingen aning om, men det låter jättebra, säger Pär Nyman som skriver in sig på förmedlingen eftersom hans behovsanställning som väktare inte ger tillräckligt mycket jobb.

Han har tidigare pluggat utomlands och kan definitivt tänka sig att söka jobb i andra länder, men inte just nu.

– Förut har jag funderat en del på att flytta. Jag tror att det är lärorikt och jag har släkt i både Finland och Italien, men nu går det inte eftersom jag ska bli pappa om en månad, säger han.

Det är få som tar chansen, men det kan löna sig för arbetslösa att åka utomlands och söka jobb. Enligt en utvärdering IAF gjort lyckades runt hälften av dem som tagit med sig a-kassan utomlands få jobb.

– Det är ett bra resultat. I många fall var det långvariga jobb på mer än sex månader. Det här är en bra möjlighet, men de är väldigt få utnyttjar den, säger Jörgen Gyllenblad, chef för internationella frågor på a-kassornas tillsynsmyndighet IAF.