Mia Skäringer var rörd när hon tog emot Kommunals kulturpris på 150.000 kronor tidigare i dag.

– Jag blev så himla glad när jag fick det här priset. Nästan alla i min släkt är kommunalare, sa hon.

Mia Skäringer

– Det är underbart när någon ser vad man gör. Ni har gjort det. Det blir jag så glad för, sa Mia Skäringer när hon tog emot priset. Foto: HENRIK MONTGOMERY

I LO-Tidningen har hon berättat om sin mamma som städar på ett sjukhus.

– Nu ska jag bjuda henne på en resa till solen. Hon har fått slita så mycket och hon har aldrig råd att komma i väg annars.

Kommunals medlemmar röstade fram ”reggaebusschauförren” Omar Kulane att första som får det nya priset kommunalarnas pris på 50.000. I hans buss är resan en fest.

– Han är Umeås underbaraste busschaufför. Jag har själv åkt med honom. Den som har turen att hamna på hans buss kan drömma sig bort från snö och is, sa Kommunals ordförande Annelie Nordström när hon överlämnade priset.

Safija Imsirovic fick ta emot Kommunals demokrati- och solidaritetspris på 50.000 kronor. Som nyanländ flykting med två barn från det forna Jugoslavien startade hon en fritidsverksamhet för barnen i ett bostadsområde i Malmö.

Serieskaparen Loka Kanarp fick Kommunals hedersomnämnande på 50.000 kronor för boken ”Pärlor och patroner”, där hon skildrar kvinnor ur historien och lyfter fram dem som inte brukar finnas med i historieböckerna.

Kjell Berg, undersköterska från Hammarstrand, får eldsjälspriset på 50.000 kronor för att han driver Rockhuset i Hammarstrand, en samlingspunkt för bygdens unga.

Yvonne Eriksson och Märta Johansson, kokerskor på Lögdeå skola i Västerbotten, delar på Kommunals Kämpepris på 50.000 kronor för utvecklande av vårt gemensamma kulturarv. De tänker småskaligt och lagar ”fantastisk mat” åt skolbarnen varje dag. En dag i veckan bjuder de in byns pensionärer till lunch.