I slutet på förra veckan fördömde fackföreningen GS avdelning 9 Israels överfall mot skeppskonvojen Ship to Gaza. Samtidigt tillkännagav avdelningen att man skänker 20.000 kronor till organisationen. Nu följer Byggnads och LO-distriktet Stockholm i samma spår.

Med krav på att Sverige fryser handelsavtalen med Israel och att regeringen kallar hem den svenska militärattachéen uttalar sig Byggnads nu i Ship to Gaza-frågan. I ett kongressbeslut från i fredags meddelar förbundet att  man ger 50.000 kronor som en solidaritetshandling med konvojen och Gazaborna. Därmed följer man GS avdelning 9:s exempel som var först ute med att ge pengar. LO distriktet i Stockholms län har också hoppat på tåget och bidrar med 10 000 kronor.

Jonas Lundborg på GS avdelning 9 hoppas på en snöbollseffekt bland svenska fackföreningar.  Han förespråkar ett gemensamt fackligt uppror mot Israels ockupation av Gazaremsan.

– Vi fördömer den Israeliska regeringen för det dödliga våldet som man tog till vid bordningen. Jag hoppas nu att fler fackliga röster höjs och att man antar utmaningen att skänka pengar till Ship to Gaza.