Det danska sparpaketet slog ned som en bomb bland de fackliga. Demonstrationer hålls i eftermiddag.
 
– Förslaget kom helt utan förvarning, säger Louise Høst, kommunikationschef på danska LO.

Den 25 maj kom den borgerliga regeringen samt Dansk Folkeparti med ett sparförslag för att komma tillrätta med landets dåliga ekonomi. 24 miljarder danska kronor skulle sparas. Men sättet att göra det är kontroversiellt för facket.

I eftermiddag klockan halv fem inleder danska LO tillsammans med FTF – tjänstemännens fackliga centralorganisation – en stor demonstration utanför parlamentet i Köpenhamn.

Busslaster kommer från hela landet för att vara med. Det kommer även internationella besökare. Ulla Lindqvist från svenska LO ska delta och det ska även socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin samt den norska LO-ledaren Roar Flåthen.

A-kassan
Det som upprör de danska facken mest är förändringen av a-kassan.

Den 1 juli ska ersättningstiden i a-kassan halveras, från en maxgräns på tidigare fyra år till två år. Dessutom ska det bli svårare att kvala in till a-kassan.

Det finns även andra sparförslag som hamnat i facklig onåd. En halvering av lönen för de lärlingar som praktiserar på skolor, en sänkning av barnbidraget samt flerbarnstillägget samt färre platser på vuxenutbildningar är andra förslag som facket protesterar kraftigt mot.

Dansk Arbejdsgivareforening (DA) uppger att den föredrar den borgerliga regerings förslag framför de sparförslag som oppositionen presenterat.

Oppositionen vill också spara pengar, men vill att det ska ske i samråd med stat, fack och arbetsgivare i ett så kallat trepartssamtal. Tanken är att pengarna ska sparas genom att fler ska jobba mer. Arbetsgivarna är dock oroliga för att facket bara kommer att säga nej till försämringar och tror inte att sparförslaget kan drivas igenom.

Spanien
Demonstrationer hålls i dag även på ett annat håll i Europa.

I Spanien håller flera skolor, sjukhus och olika myndighetsbyggnader stängt på grund av den strejk som tjänstemännen inom offentlig sektor inledde i dag. De protesterar mot regeringens sparpaket som bland annat innebär att de offentliganställdas löner kommer att sänkas med fem procent.

Sparpaketet är till för att minska landets stora budgetunderskott som ligger på mer än elva procent av landets bruttonationalprodukt.