Den ryske fackordföranden Alexander Vasiljevskij fick ombuden att ropa ja till fackligt samarbete över gränserna. Foto: BERTIL ERICSON

 

– Är det sant att vi blir starkare tillsammans?

Alexander Vasiljevski, ordförande för det ryska fackförbundet All-Russian life-Support Union, fick ett rungande ja till svar från ombuden när han avslutade det internationella seminariet på Kommunals kongress i dag, tisdag.

Tidigare på dagen efterlyste Peter Walldorf, ordförande i Iska, Internationalen för stats- och kommunaställda, en global finansskatt för att motverka skattekonkurrensen mellan länder.

– Skattekonkurrensen dränerar den offentliga sektorn i olika länder, sade han.

Iska står inför tre stora utmaningar. Välfärdens finansiering när finanskrisen tvingar fram nedskärningar i många länder, privatiseringarna och migrantarbetarnas villkor.
 

Svensk gurka ingen garanti för bra arbetsvillkor

Journalisten Anna-Lena Lodenius har kartlagt migrantarbetarnas villkor i Sverige. Hennes rapport ”Kommunals medlemmar och den globala utmaningen” beskriver villkoren för utländska lantarbetare i Skåne.

Många lantarbetare kommer från Rumäniens fattigaste hörn, Transsylvanien. De är anställda av bemanningsföretag i Rumänien. Därmed vet ingen vad de tjänar. Arbetsvillkoren är ofta usla. Det är inte självklart att lantarbetarna har tillgång till toalett eller någonstans där de kan äta lunch.

– Tro inte att det finns någon garanti för att folk har vettiga arbetstider, tjänar hyggligt och kan arbeta i vettiga arbetsställningar bara för att gurkan är plockad i Sverige. Vår tids statare kommer från Rumänien.

Hon uppmanade alla att tänka efter en gång till innan de köper jordgubbar för 25 kronor litern.

– Vilket liv får jordgubbsplockarna om bären säljs för det priset?

Ännu värre för ryska bärplockare

Den ryska fackordföranden Alexander Vasiljevskij påpekade att det finns gradskillnader i helvetet.

– Ni såg en bild på ett tält för jordgubbsplockare i Sverige. Det såg ut som ett slott jämfört med hur det ser ut för bärplockare i Ryssland, sa han.

Jasper Goss från IUL, Internationalen för lantarbetare, berättade om de usla arbetsvillkoren i Indien hos Tetley, världens näst största teproducent.

Katsohiko Sato, internationell sekreterare på ett fackförbund för offentlig anställda, berättade om den politiska turbulensen och fackets villkor i Japan.