Från vänster Ann-Kristin Eriksson, Örnsköldsvik, Carina Berglind, Sundsvall, och Lena Håkansson, Härnösand, är tre av 188 ombud på Kommunals kongress. Foto: BERTIL ERICSON

Lena Håkansson, Carina Berglind och Ann-Kristin Eriksson, ombud från Västernorrland på Kommunals kongress, har bestämt sig.

De röstar på Annelie Nordström Hellander i morgon.

– Hon har visioner. Jag ser henne som en ledare, säger Ann-Kristin Eriksson, sektionsordförande i Örnsköldsvik och vårdare inom äldreomsorgen.

Hur det går i valet är ovisst.

– När jag kom hit tyckte jag att det vägde jämnt mellan kandidaterna, men här känns det som om det lutar åt Annelie. Men hur det än går kommer vi att få en bra ordförande, anser Lena Håkansson, badmästare och sektionsordförande i Härnösand.

Känner båda
De två kandidaterna, Annelie Nordström Hellander och Christina Zedell, presenterade sig för ombuden i går, måndag. På kvällen träffades de sex ombuden från Västernorrland och diskuterade.

De kände till kandidaterna sedan tidigare. Båda har besökt länet.

Lena Håkansson gör sin andra kongress. För Ann-Kristin Eriksson och Carina Berglind, undersköterska och styrelseledamot i sektion 10 i Sundsvall, är det första gången.

– Det är jättestort att vara här, tycker Ann-Kristin Eriksson.

– Ordförandevalet är viktigt, men mycket annat på kongressen är också viktigt, säger Lena Håkansson.

Framtidens fack
Ett exempel är hur Kommunal ska se ut i framtiden. I eftermiddag diskuterar ombuden hur organisationen ska se ut. Kommunal Västernorrland har motionerat om att folk som gör praktik på kommunalarnas arbetsplatser ska kunna bli medlemmar.

Medlemsvärvning är en annan viktig fråga. På tre år, mellan 2007 och 2009, tappade Kommunal 21.000 medlemmar. Minskningen fortsätter, även om det går långsammare.

– Nu ser vi att en del av dem som gick ur när a-kassan höjdes kommer tillbaka, berättar Carina Berglind.

Vårens medlemsvärvardag gav en del nya medlemmar, framför allt ungdomar. Lena Håkansson konstaterar att det blir resultat när facket är ute och upp sig.

– Vi måste vara ute oftare. Det är jätteviktigt, tycker hon.