I går gjordes ett sista försök att få parterna att enas. Men tidigt i morse gick drygt 230 piloter vid fyra regionalflygbolag gick ut i strejk.

De fyra bolag som omfattas är Avia Express, Avitrans Nordic, Golden Air och Svenska Direktflyg och strejken fortsätter till den 9 juni om parterna inte kommer överens. Redan i fredags tackade Svensk Pilotförening (SPF) nej till medlarnas bud men på söndagen gjordes ett sista försök att lösa konflikten — utan resultat.

– Det är för sent att stoppa strejken nu. Det är så komplexa och svåra frågor att ta ställning till så ett avtal kommer tidigast under morgondagen, sa Gunnar Mandahl, till TT på söndagskvällen.

Hur många flygturer som blir inställda är ännu inte klart.

– Men alla som hade tänkt åka med de här bolagen påverkas, säger Mandahl.

– Alla våra flygplatser berörs i någon utsträckning. Störst påverkan blir det på Bromma och Ronneby, som har flest avgångar, säger Anders Bredsell, presstalesman för Swedavia som äger och driver 14 av landets större flygplatser.

– Dessutom berörs alla de mindre flygplatserna, till exempel de kommunägda, säger han.

I centrum för konflikten står den infekterade frågan om flygbolagens rätt att hyra in personal från bemanningsföretag. Flygarbetsgivarna har krävt förändringar i nuvarande kollektivavtal, något som innebär försämringar för de anställda, hävdar facket. Avia Express har sagt upp sina 80 piloter till den 17 juli och vill hyra in piloter utifrån.

Blir det ingen lösning tas SPF:s samtliga 2 000 medlemmar ut i strejk den 9 juni.

 

Ett nytt bud från medlarna väntas dock under dagen.

 

Uppemot 10.000 passagerare drabbas av tvådagarsstrejken. Trafik till alla svenska flygplatser berörs, men i Karlstad, Örnsköldsvik och Visby är i stort sett all trafik inställd.


TT