Här är kandidaterna: Annelie Nordström Hellander (till vänster) och Christina Zedell. Foto: JONAS EKSTRÖMER

 

Valberedningen vill ha Annelie Nordström Hellander som ny ordförande i Kommunal. Men beslutet är inte enigt. Två av tio ledamöter reserverade sig till förmån för motkandidaten Christina Zedell.

 

– Jag är jätteglad för att jag har valberedningens stöd. Sedan får vi se om jag också har kongressens stöd, säger Annelie Nordström Hellander.

 

Valet på onsdag

 

På onsdag väljer kongressen ny ordförande – men möjligen avgörs utgången i kväll. Då träffas ombuden på egna möten i var och en av Kommunals 23 länsavdelningar.

 

Då har de haft ett par timmar på sig att smälta intrycken sedan de hört de två kandidaterna presentera sig på kongressen i dag på eftermiddagen. 

 

Utgången är oviss. Många ombud har inte träffat någon av kandidaterna och hade inte bestämt när de kom till kongressen i Stockholm i dag. 

 

De fick hjälp på traven när kandidaterna presenterade sig i går.

 

Barnskötare från Halmstad…

Annelie Nordström Hellander, 54, är första vice ordförande i Kommunal sedan drygt ett år tillbaka. Hon kommer från Halmstad och är barnskötare. Hon har bland annat varit ombudsman och enhetschef på Kommunal och kommunalråd (S) i Vilhelmina.

 

– Där lärde jag mig hur viktig facklig-politisk samverkan är.

 

Hon tog tillfället i akt att avliva ett par rykten om sig själv. Hon är ingen okritisk anhängare av privatiseringar och hon är inte för skör för att leda Kommunal.

 

 – Jag har gjort den inre resa som jag tror att en ledare behöver för att kunna leda.

 

…och undersköterska från Botkyrka

Christina Zedell, 50, kommer från Botkyrka utanför Stockholm. Hon är undersköterska. 1990 blev hon ombudsman på avdelningen och 1997 ombudsman på förbundet. Sedan 2006 är hon riksdagsledamot (S).

 

 – Det är oerhört hedrande att vara en av kandidaterna till ordförandeposten i Kommunal. Här fick jag min ideologiska grund och mitt samhällsengagemang.

 

 Anneli Nordström Hellander är även en av tre kandidater till posten som första vice ordförande. Hon tror inte att det blir några samarbetsproblem med Christina Zedell som ordförande.

 

 – Jag är inte viktig. Det viktigaste är att vi får en bra ledning, resonerar Annelie Nordström Hellander.

 

För hennes del kan kongressen i värsta fall sluta med att hon blir arbetslös. 

 

– Sådana är villkoren. Det har jag ställt upp på.