Det utökade varslet gäller strejk vid Viking Lines terminal i Kapellskär och bussföretaget Nobina i Gävle, Ludvika, Avesta och Malung. Det nya varslet bryter ut den 15 juni.

Det sedan tidigare lagda strejkvarslet mot bland andra Tallink Silja, Viking Line och Stena Line börjar gälla måndag den 7 juni om ingen uppgörelse nås innan dess — en konflikt som kan komma att medföra inställda färje- och bussturer eftersom tjänstemännen bland annat sysslar med incheckning och liknande.

 

Uppdelade arbetspass

Konflikten handlar i grunden om att facket vill kunna begränsa uppdelade arbetspass under en och samma dag — något arbetsgivarna säger blir dyrt och bara medför fler deltidsjobb.

 

Men Unionen har också gått i taket för vad facket kallar arbetsgivarnas uppmaning till strejkbryteri.

 

"Arbetsgivarnas åtgärd är provocerande, står i direkt strid med den praxis som utvecklats på svensk arbetsmarknad sedan många år och är ett klart brott mot Unionens första varsel om blockad mot allt tjänstemannaarbete", skriver Unionens förhandlingschef Niklas Hjert i en kommentar.

 

Begär sympatiåtgärder

Därför begär Unionen också sympatiåtgärder från LO-facket Kommunal.

 

Men arbetsgivarna gör bara vad alla företagare måste göra, ser till så att verksamheten kan rulla vidare, resonerar arbetsgivarna som flaggat för att ta in andra som kan sköta uppgifterna.

 

"Unionen utvidgar sina stridsåtgärder med motiv som inte hör hemma på svensk arbetsmarknad. Arbetsgivarna håller sig strikt till gällande regelverk kring konflikter och vi uppmanar Unionen att göra detsamma", svarar arbetsgivarparten Transportgruppens vd Peter Jeppsson.

 

På torsdagskvällen nobbade Unionen det senaste medlarbudet. Nu fortsätter förhandlingarna under helgen för att parterna ska kunna hitta en lösning i sista stund.

 

TT