Foto: LESLIE MAZOCH / SCANPIX

”Från att bygga naglar i olika material till att sätta in diamanter, guld i tänder, göra hårförlängning/transplantationer, pierca öron, läppar, näsa, genitalier, bröst, naglar, operera in silikon i bröst, rumpa, penisförlängning, fettsugning, att amputera fingrar, ta bort revben, sätta in olikfärgade kontaktlinser, sätta in vassa tänder, slipa tänderna, spruta in botoxgift i läpparna, epilering av olika hårutväxter på kroppen, göra scarifications eller tatueringar på kroppen, runt mun, ögon.”

ESSÄ. Den lilla blonda dokusåpadeltagarens ögon falkar missnöjt runt i studioköket framför kamerorna:

– Jag kan inte diska, brösten är i vägen.

Repliken är känd och tas fram när bröstförstoringar diskuteras. Eller borde man kanske säga bröstmodifieringar. I tusentals år har människor omvandlat sina kroppar; från naturfolken i Afrika och Borneo till Kina, där man snört kvinnors fötter till handikappstatus.

Listan kan göras lång
Att markera ett avstånd från samhället kan vara orsak att tatuera sig eller på annat sätt sticka ut, medan en lagom modifiering med tandblekning, hårförlängning, byggda naglar kan vara ett sätt att attrahera arbetsgivare inom branscher där ett något avpersonifierat utseende prioriteras.

Idag är bodmodscenen som den kallas, fullt utvecklad.

Från att bygga naglar i olika material till att sätta in diamanter, guld i tänder, göra hårförlängning/transplantationer, pierca öron, läppar, näsa, genitalier, bröst, naglar, operera in silikon i bröst, rumpa, penisförlängning, fettsugning, har scenen svällt ut till att omfatta bodybuilding på extremnivå och att amputera fingrar, ta bort revben, sätta in olikfärgade kontaktlinser, sätta in vassa tänder, slipa tänderna, spruta in botoxgift i läpparna, epilering av olika hårutväxter på kroppen, göra scarifications eller tatueringar på kroppen, runt mun, ögon.

Listan kan göras lång, liksom uppräkningen av vad det kostar rent ekonomiskt och tidsmässigt att förvandla sig eller någon annan.

Kattkvinnan
Några exempel på drastisk förvandling är kvinnorna i en amerikansk dokumentär som sänts i svensk TV, där livet gått ut på att förvandla sig till levande Barbiedockor. Med olika varierande framgång har kvinnorna, ända upp till 65-åringar, blonderat och förlängt håret, opererat ansiktet så att det liknar plastdockan de älskar.

”Kattkvinnan” Jocelyn Wilderstein, 60+ och förmögen amerikansk kvinna, började så smått bli desperat när maken ertappades i sängen med en ung rysk modell. Alec Wilderstein gillade katter. Jocelyn började operera sig i ansiktet 1998 och var då en mycket vacker kvinna.

Tio år senare är hon slav under kirurgkniven, ex-maken Alec har dött och kalaset med operationer har gått loss på 25 miljoner i svenska kronor. Hon har röstats fram som ”världens mest skrämmande kändis”.

Foto: MARY ALTAFFER / SCANPIX

I tigerns fotspår
En mer harmonisk förvandling till kattdjur har Dennis Avner, mer känd som ”Stalking Cat”, lyckats med.

Den tystlåtne, vänlige mannen har också förekommit i en amerikansk dokumentär som visats i svensk TV.

Han är född 1958 i Nevada och uppväxt hos en indianstam, fick en dröm att en indian förespråkade att han skulle ”gå i tigerns fotspår”. Han bestämde sig för att följa drömmens fingervisning.

1980 började han sin förvandling till ett dramatiskt, vackert kattdjur med helkroppstatuering, 18 piercingar i överläppen med tillhörande morrhår.

Därtill har han splittat överläppen, sprutat in silikon i läpparna, satt in konstgjorda tigertänder, har implantat i näsa, haka, kinder, ögonbryn och har opererat öronen samt hårfästet med rostfritt stål där morrhår sitter.

Notan hittills har fått över över 2 miljoner i svenska kronor räknat och han har lagt ner över 2000 arbetstimmar. Eftersom kirurger i USA inte får göra extremoperationer har han utan bedövning gjort sina bodmods hos kroppskonstnärer.

Fred och kärlek
Chai är utbildad bodymodifierare och bosatt i Stockholm. Han är medlem av ASAP och snart även APP, två organisationer som samlar tatuerare, piercare, bodymodifierare från hela världen.

Chai har orden ”stay calm” intatuerat på knogarna och säger själv att han med sina tatueringar, piercings vill hylla och förgylla sin kropp och förstärka sin identitet med färg.

Hans bodmodresa handlar om fred och kärlek, inte social stigmatisering eller utanförskap. Ändå finns det med i diskussionen hur människor som skiljer sig en aning från den grå massan betraktas med skepsis.

Foto: MARY ALTAFFER / SCANPIX

Ödlemannen
T ex tar det tid och kräver kunskap att göra en tungsplitt; dvs att klyva en tunga. Det kostar runt tretusen kronor, det gör ont, det läker inte ihop och i Sverige finns kanske tvåhundra personer med splittad tunga, de flesta inom bodmodscenen, performanceartistscenen etc.
Det är inte vare sig barnmorskor eller banktjänstemän som klyver en tunga.

Eric Sprague, The Lizzardman, Ödlemannen, är en ung amerikansk kille som lagt ner åtskilliga timmar på tatueringar över hela kroppen, splittad tunga och extrema piercings. Han vill efterlikna en ödla.

Han är gift, lever med fru och fyra illrar i USA, livnär sig på att resa världen runt och visa upp sig. I fjol medverkade han på den stora, årliga tatueringsmässan Ink Bash i Stockholm.

Ett evenemang som drar tatuerare och branschfolk från hela världen under en helg, då även tatuering och piercing mm utförs på plats.

Rättelse
Myterna frodas än. I den ena tatueringsboken efter den andra kommer ämnet sjömän, prostituerade, gängkriminella och kåkfarare upp. Man har med varierande framgång försökt analysera människans behov att tatuera sig.

2009 års upplaga av Norstedts uppslagsbok säger på ordet ”tatuering” att det är främst bland sjömän detta är vanligt!

Detta trots att tatueringsboomen i Sverige sedan 30 år tillbaka exploderat och omfattar i stort sett alla yrkes- och åldersgrupper.

Att fastna i föreställningar
Vi sluter ögonen och när vi drömmer om oss själva ser vi inte felen, vi ser inte att vi har glasögon och vi ser oss som något smalare.

Megarektiker kallas de kroppsbyggare som aldrig tycks få nog av muskler, anorektiker har en drömbild av sig själva som aldrig går att uppfylla, och sajterna där unga flickor hetsas heter läskiga saker som ”thinspiration”: man bloggar, kommenterar och driver varandra över kanten till döden.

Dokumentären om extremfeta kvinnor gav en del insikt i de män som tänder på sjukligt feta, hur de upplever att komma till himmelriket genom att gräva in händerna i högar med kött och explodera av lust mot kvinnans överkropp.

Människor som fastnar i föreställningar, lever i fetischdrömmar är oftast låsta och har svårt att ta till sig något annat än den drömbild de en gång valt.

Något fick blomma ut
Jag levde länge med något inom mig, slutligen fick min kvinnlighet blomma ut i en stor, orange lilja på höger överarm.

För mig är det symbolen för kvinnlighet, en markering under en period då en del personer spred rykten om mig och jag kände behov att ”skylta” med något budskap på min kropp.

Susanne Backman
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn