Svenska Hamnarbetarförbundet har varslat om blockad av alla israeliska fartyg och gods till och från Israel. Orsaken är Israels angrepp mot fartygen i Ship to Gaza som krävde nio dödsoffer och uppemot 30 skadade.

– Det här är vårt ställningstagande. Det är ett brott mot folkrätten att borda fartyg på internationellt vatten, och dessutom skjuta ihjäl människor. Det är fruktansvärt, säger Svenska Hamnarbetarförbundets ordförande Björn Borg.
 

 

Läs också: Artikeln ”Starka reaktioner mot Israels stormning” 2010-05-31

Läs också: Artikeln "Bland offer och demoner" 2010-04-16

Facket, som inte är med i LO, kräver att Israels blockad av Gaza upphör samt att de ansvariga för militäraktionen ställs inför rätta.

Det är dock oklart hur blockaden kommer att drabba importen och exporten till Israel. Den mest frukt och grönsakerna som importeras till Sverige från Israel kommer under vintern.  Det är inte heller så många fartyg som direkt mellan Sverige och Israel. Exporten i dag sker vanligtvis i containrar som lastas i olika länder. Enligt Björn Borg kommer det att bli något av ett detektivarbete att hitta de israeliska varor som hamnarbetarna inte kommer att befatta sig med.

Fler reaktioner
Svenska Hamnarbetarförbundet har även uppmanat andra fackförbund och organisationer att ta till en allmän blockad av israeliska varor fram tills landet bryter sin blockad av Gaza.

Flera andra fackliga klubbar har reagerat på bordningen av Israels bordning av fartygskonvojen.

Volvos verkstadsklubb på Tuvefabriken kräver bland annat att den svenska regeringen bryter alla förbindelser med Israel tills blockade mot Gaza hävs.

"Massmord"
IF Metalls fackklubb på Volvo i Olofström har skickat ett brev till Israels ambassadör i Sverige och beskriver bordningen som ett ”massmord”. Fackklubben i Olofström kräver också att Sverige ska säga upp sitt handelsavtal med Israel och kalla hem all diplomatisk personal.

Svensk Hamnarbetarförbundets blockaden kommer att träda i kraft efter midnatt tisdag den 15 juni och varar till midnatt torsdagen den 25 juni.