SAMTID. Berättelserna om varulvar, lykantroper, har liksom mycket annat sitt ursprung i den grekiska mytologin.

I detta fall rör det sig om sägnen om den onde Lykaon, kung av Arkadien, som fräckt försökte mörda självaste Zeus när denne låg och sov. Han misslyckades, och förvandlades till en varg som straff.

Ingen slump
I dag utspelas ett annat grekiskt drama, där handlingen bestäms utanför landets gränser. Kombattanterna är de européiska politiker som försvarar eurosamarbetet och de hedgefonder och andra spekulanter som attackerar det.

Anders Borg kallade nyligen spekulanterna för en flock vargar. Metaforen kommer inte av en slump. Vargen har länge varit sinnebilden för Antikrist och ondska.

Den senaste tiden har den valuta som Borgs parti håller så kär varit allvarligt hotad av denna fria marknadens vargflock.

Läge att göra sig en hacka
Ända sedan den grekiska tragedin tog sin början kring årsskiftet har rykten florerat om konspirationer för att krossa euron.

I en intern rapport som presenterades på en exklusiv middag på Manhattan den 8 februari för världens största hedgefondförvaltare, uppmanades dessa att göra en hacka på eurons fall eftersom valutan var "fundamentalt övervärderad": Flera av EMU:s medlemsländer, inte bara Grekland, ansågs vara i det närmaste bankrutta.

Varning till spekulanterna
När rapporten läckte ut till pressen fattade även myndigheterna intresse.

En vecka efter middagen hade antalet positioner för ett eurofall ökat till rekordnivåer. USA:s centralbank och finansinspektion samt EU-kommissionen satte i gång parallella utredningar.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker skrädde inte orden och hotade eurospekulanter med "tortyrinstrument i källaren".

Goldman Sachs
Snart bubblade nya rykten upp. Enligt en fransk journalist skulle hedgefonden Paulson & Co tillsammans med investmentbanken Goldman Sachs ha profiterat på den grekiska krisen.

Pikant i sammanhanget är att Goldman Sachs tidigare hjälpte Grekland att frisera sina skulder, och att banken är föremål för flera utredningar kring skumma affärer under sub-primekrisen i USA – med just Paulson & Co.

Förbud mot blankning
Det är i ljuset av detta som det kontroversiella tyska förbudet mot så kallade blankningsaffärer nyligen bör ses, liksom det radikala utkastet om hedgefond-lagstiftning som EU:s finansministrar offentliggjorde dagen innan.

Även den amerikanska senatens godkännande av den gigantiska finanslagsreformen några dagar senare har tagit starkt intryck av eurokrisen.

Steget före
Men de marknadens bestar och antikrist som Juncker vill tukta är alltid steget före. Lättfotade, sluga och ständigt hungrande efter nya offer – fullmåne eller ej.

Lars Ahnland
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn