Lenita Granlund blir ny avtalssekreterare och andra vice ordförande i Kommunal efter Håkan Pettersson. Om inga sensationer inträffar väljs hon på Kommunals kongress på onsdag i nästa vecka.

Därmed blir hon den enda kvinnan bland LO:s avtalssekreterare.

Så snart kongressen är slut får hon ansvaret för att slutföra förhandlingarna på många områden. Det största avtalet med Sveriges Kommuner och Landsting är klart – men ännu återstår 45 av 50 avtal för Kommunal.

Förhandlingarna med Vårdföretagarna har strandat på frågan om de personliga assistenternas löner och parterna har begärt medling. Fackets mål är att assistenterna ska ha samma villkor oavsett om de är kommunalt eller privat anställda.

– Vi försöker få alla avtal så branschneutrala som möjligt, säger hon.

Lenita Granlund är undersköterska. Hon har förhandlat sedan slutet av 1980-talet. 1995 blev hon ombudsman på Kommunals avdelning i Västmanland. Sedan 2002 är hon ombudsman i Stockholm på Kommunals enhet för arbetsrätt och kollektivavtal.