I dag, tisdag, fortsätter Fastighets och Almega att förhandla utan medlare. Fastighets har varslat om strejk från och med klockan 08.00 på torsdag.

Oavsett utgången har Fastighets redan vunnit en seger. En liten lågavlönad grupp i Fastighets kan skaka om industrin.

En strejk får stora konsekvenser för Volvo Personvagnar i Göteborg, Scania i Oskarshamn, Göteborgs-Postens tryckeri samt Ica Hilton i Västerås, som distribuerar kött till stora delar av Mellansverige. Och det beror på att 75 medlemmar i Fastighets går i strejk.

– Det blir inget stopp på kort sikt, men en långvarig strejk får konsekvenser för produktionen. Vi försöker bilda oss en uppfattning om vilka konsekvenserna blir, säger Per-Åke Fröberg, presschef på Volvo Lastvagnar.

– Det här visar att våra medlemmar utför ett viktigt jobb och borde ha bättre betalt. De ligger väldigt lågt jämfört med andra grupper, säger Fastighets ordförande Hans Öhlund.

Under gränsen för jämställdhetspotten
Medellönen för Fastighets medlemmar på saneringsföretagen är 21.205 kronor. Det innebär att de ligger under 21.300 – gränsen för extra påslag ur jämställdhetspotten.

– Vi har erbjöd Fastighets ett avtal i nivå med Handelsavtalet. Och vi sade ja till medlarbudet trots att vi inte gillade allt, säger Marcus Lindström, förhandlingschef på Almega.

Hans Öhlund håller inte med om att Fastighets har erbjudits lika mycket som Handels fick.

– Det är för lite pengar och de allmänna villkoren är inte tillfyllest, säger han.

Fastighets ska förhandla fram 21 avtal i vår. Bara två är klara. Förhandlingarna med Almega på övriga avtalsområden ligger nere i väntan på att avtalet för saneringsföretagen ska bli klart.

Förhandlingarna med Almega om det största avtalet, städavtalet för 20.000 medlemmar i Fastighets, har inte ens börjat.

Kunderna drabbas
Fastighets strejkvarsel riktar sig mot fem saneringsföretag i Göteborg, Västerås, Oskarshamn och Forsmarks kärnkraftverk.. Effekterna drabbar deras kunder – Volvo Personvagnar och  Göteborgs-Posten i Göteborg, Scania i Oskarshamn, Ica i Västerås och Forsmarks kärnkraftverk.

Det är till exempel bilfabrikernas utrustning för lackering och Göteborgs-Postens tryckpressar som inte blir rengjorda.

Däremot får strejken ingen effekt på Forsmark 2. Vattenfall flyttar fram ett planerat driftstopp under 14 dagar på reaktorn från den 30 maj till den 22 augusti. Om det här innebär att Fastighets drar tillbaka strejkvarslet för 75 medlemmar på saneringsföretaget ISS Forsmark återstår att se.

Vid sidan om strejkvarslet har Fastighets varslat om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad samt blockad mot inhyrning inom hela avtalsområdet.