Safet mobbades och diskriminerades av sin arbetsgivare. Facket såg på utan att ingripa, enligt en artikel i Dagens Nyheter i går. IF Metall utreder nu vad som hänt.
 
Kritiken mot facket är hård i den artikel om vuxenmobbing som Dagens Nyheter publicerade i går. Safet som var anställd på Ljungby Maskin, tvingades jobba på chefens bondgård på kvällar och helger. Facket sa att det skulle se illa ut om han vägrade, och klubben hjälpte inte till då han inte fick betalt för extrajobbet.
 
Safet fick höra rasistiska glåpord av sin chef och att han inte var värd lika lön som de andra anställda på jobbet för att han var utlänning. Till sist, efter flera år av mobbing, bröt han ihop och blev inlagd på psykiatrisk klinik. När han sedan vill anmäla sin arbetsgivare för diskriminering, arbetsskada och utebliven lön, fick han inte heller hjälp av ombudsmannen på IF Metalls avdelning, enligt Dagens Nyheter.
 
Anders Ferbe, vice ordförande för IF Metall, säger att förbundet nu går till botten med uppgifterna.
 
– Den här typen av frågor är oerhört svåra och man måste ta dem på djupaste allvar då det finns människor som känner sig utsatta och människor som försökt hjälpa till, säger han.
 
Omedelbar reaktion 
Förbundet startade en utredning direkt när uppgifterna publicerats igår. Avdelningen och de funktionärer som varit inblandade i fallet har kontaktats och alla dokumentation ska gås igenom. 
 
– Vi utreder om ärendet handlagts korrekt eller om det finns något att anmärka på, säger Anders Ferbe
 
Hur lång tid utredningen kommer att ta kan han inte svara på. Han säger att det viktiga är att bilden av vad som hänt blir så saklig och korrekt som möjligt och det får ta den tid som behövs.
 
– Diskrimineringsfrågor är komplicerade ärenden och många gånger finns det olika verklighetsbilder. Det gör att man behöver vara väldigt noggrann när man går igenom handlingar och utreder vad som kan ha hänt och sagts vi olika tillfällen.
 
Utredning först 
Först när utredningen är färdig kommer IF Metall att ta ställning till hur förbundet ska gå vidare.
 
– Om några felaktigheter har begåtts ska vi givetvis rätta till dem så långt det är möjligt. Och om det visar sig att bilden i Dagens Nyheter inte stämmer, får vi rätta till det och visa vad som hänt, men först måste vi bli klara med utredningen, säger Anders Ferbe.
 
Chefen på Ljungby Maskin förnekar i Dagens Nyheter att han tvingat anställda att jobba på den privata gården. Han förnekar också alla form av mobbing och att han skulle ha sagt att utlänningar ska ha lägre lön.