Årets vulgokampanj i svensk politik, vem ligger bakom den?

Budskapet är Fuck Facket 4-ever. Alltså Knulla facket för evigt. Nu gäller det att lista ut vem som står bakom den grova smädeskampanjen.

1. Sverigedemokraterna.

2. Centerpartiet Ungdomsförbund.

3. Hells Angels.

4. Kristdemokraterna.

5. Moderata Seniorer.

Rätt svar: Centerpartiets Ungdomsförbund.

Jag tror inte att förre partiledaren Thorbjörn Fälldin, på sin tid medlem av Riksdagens kristna grupp, skulle uppskatta kampanjen. Men de historielösa i CUF vet förmodligen inte ens vem Fälldin är.

I det nyliberala drömsamhället är facket bara en produktionshämmande faktor som stör de känsliga marknadsmekanismerna. Skulle Kina ha blivit en ekonomisk supermakt om det funnits starka fack som krävt mer än en risskål om dagen? Nej, menar råkapitalisterna.

Jag minns hur CUF agerade på nittonhundrasjuttiotalet och formulerade visionerna om lokalsamhället. Då betraktades världen från en buske, nu ser man ner från en finansiell betongskrapa. Perspektivförskjutningen är påfallande.

Ok, allt i den där lokalsamhällsvisionen var ju inte helt igenom bra. Det fanns en antiindustriell ådra och en utvecklingsskräck. Men hellre en grön skogsmulle med rusigt hår än en slätkammad cyniker i kritstrecksrandigt.

Förr vårdade CUF kontakter med progressiva rörelser runt om i världen och bekämpade imperialiststaternas militära fälttåg i de forna kolonierna. Ja, även Maud Olofsson var med i den svängen, hon besökte Kuba tillsammans med partikamrater. Jag vet inte om Fidel blev så imponerad.

En organisation som säger Fuck Facket 4-ever kan på sin höjd ha relationer med Berlusconi och andra högeryttrar i politiken som också hatar att löntagarna organiserar sig och sätter press på kapitalägarna.

CUF-kampanjen är en bekräftelse på den förskjutning som skett i svensk politik. Moderata ministrar prisar kollektivavtalen och folkpartister talar om vikten av att det finns starka parter på arbetsmarknaden. Men i Centerleden har man tagit vid där punschbaronerna slutade och visar ett ohöljt förakt för fackföreningsrörelsen. En gammal sågverkspatron skulle gärna skänka bräder till CUF:s samhällsbygge.

Det bästa som kan hända är om Centerpartiet åker ur Riksdagen i valet i september och enligt en del mätningar är ju chanserna goda. Då tvingas Maud Olofsson och motorvägsminister Carlgren att avgå. De lättviktiga nyliberala kampanjpolitikerna i CUF kan bytas ut mot sådana som kopplar till en helt annan tradition i bonderörelsen. En del högerorganisationer lär helt säkert trygga försörjningen för borgerlighetens stormtrupper.

Nästa vecka: Djupintervju med Daniels mamma & bitterheten efter schlagerfiaskot.

 

 

Peter Swedenmark