Förskolor, skolor och sjukhus runtom i Norge lamslogs på fredagen när omkring 17.000 kommunalt anställda lade ner arbetet — landets största strejk på 30 år. I huvudstaden Oslo träffades dock ett avtal på förmiddagen.

Oslo kommun är ett eget förhandlingsområde där avtalsförhandlingarna har löpt parallellt med dem inom övriga kommuner och staten. I Oslo hade facket varslat om att 2.500 anställda skulle lägga ner arbetet.

Även om huvudstaden lyckades undvika strejk så är aktionen alltså igång i resten av landet.

Samtidigt fortsätter den pågående transportstrejken utan några tecken på en lösning. Inga framsteg väntas innan mäklarna kallar parterna till möte den 15 juni.

En ljuspunkt i den norska strejkvåren kom sent på torsdagen då renhållningsarbetarna enades med arbetsgivarna och kunde avblåsa den strejk som pågått sedan den 20 maj. Omkring 2.500 renhållningsarbetare återupptog arbetet på fredagen. I torsdags enades parterna på det statliga området om ett nytt avtal. Även där hotade storstrejk.

 

TT