Förhandlingarna om ett nytt skogsavtal drar igång igen i helgen. Parterna gör då ett sista försök att enas, innan den varslade konflikten bryter ut.

På tisdag morgon går 200 skogsarbetare på sex stora skogsbolag och plantskolor ut i strejk, om fackförbundet GS och Skogs- och lantarbetsgivareförbundet (SLA) inte enats om ett nytt avtal innan dess.

Förhandlingarna har legat nere sedan facket varslade om konflikt förra torsdagen, men i dag träffades parterna på nytt.

– Vi har haft överläggningar, men inga direkta förhandlingar, säger Per-Olof Sjöö, GS ordförande.

I helgen gör parterna ett sista ryck för att hitta en lösning, och GS har kallat in sin förhandlingsdelegation till på söndag.

– Vi gör nu allt vad vi kan för att ha ett avtal klart den 1 juni, säger Per-Olof Sjöö.

Parterna är i stort sett överens om allt i det nya avtalet utom när det gäller en viktig fråga. Striden gäller hur arbetstagare ska definieras i skogsavtalet.  I dag ska röjning och plantering utföras av arbetstagare, det vill säga anställda. Arbetsgivarna anser att det begränsar konkurrensen och vill öppna för enmansföretag som ska få utföra jobbet som uppdragstagare. Det kan inte facket acceptera då f-skattare varken garanteras den lön eller trygghet som kollektivavtalet ger.

Enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö är definitionen av arbetstagarbegreppet det sista halmstrå facket har för att upprätthålla schysta villkor i skogen, och för att förhindra social dumpning.