Tina Hellström och Tanja Parkkila lanserade sajten Dolda jobb.se i vintras. Sajten har nära 5 000 besök varje dag.

 

Att skapa kontakter på arbetsmarknaden är inte det lättaste. Trots det tillsätts de flesta tjänsterna just via kontakter. Ett faktum som Tanja Parkkila har tagit fasta på.

På hennes hemsida får man tips om dolda jobb som inte går att finna den traditionella vägen.

 – Grejen med den här typen av jobb är att det är vanliga människor som tipsar om dem. Det finns inga myndigheter eller förmedlingar som kan hjälpa dig till dem, säger Tanja Parkkila i Malmö.

Idén började med att hon såg en tv-debatt där politikerna konstaterade att dolda jobb gav flest arbeten. Efter att Tanja Parkkila insett att ingen av de existerade förmedlingskanalerna berörde frågan tog hon saken i egna händer – och startade hemsidan doldajobb.se.

­– Det var när jag var mitt uppe i mina studier och behövde tjäna extrapengar. När jag satte mig ner och googlade efter alla de här dolda jobben hittade jag ingenting. Då bestämde jag mig för att starta plattformen.

Succé
Tillsammans med kollegan och studiekamraten Tina Hellström lanserade hon webbsidan i vintras. Med över 200 förmedlade jobb och uppåt 5.000 besök om dagen har sajten blivit en stor succé.
­
­– På vår Facebookgrupp har vi numera över 1.000 medlemmar och jag får jättemycket positiv respons. Senast i dag fick jag en kommentar av en tjej som lyckats få jobb via oss.

Att det kan vara känsligt att sprida vidare information om tjänster som inte blivit eller kommer att bli utannonserade har Tanja Parkkila förståelse för. Därför finns möjligheten att lämna tips anonymt. Men någon märkbar kritik från rekryterare och arbetsgivare har hon inte fått.
­
­– Arbetsgivare orkar inte alltid. Att rekrytera tar både tid och kostar pengar. Jag tror att de är tacksamma om informationen sprids på det här sättet i stället.

Kontakter
Arbetssökande ska alltså börja hålla koll på tjänster som inte existerar än.

Kan inte det kännas orimligt?

­– 70 till 80 procent av alla jobb som förmedlas går via kontakter eller nätverk. De traditionella vägarna räcker inte i dag. Visst kan det bli mer arbete för den enskilde men – man har också allt att vinna på det.

FAKTA / Gömda jobb på nätet
Doldajobb.se är en plattform där medlemmarna anonymt kan tipsa om jobb de fått nys om. Det rör sig även om kommande arbeten.
Det finns också ett jobbibliotek med kontaktuppgifter till arbetsgivare. Där finns en länk till rekrytering via Facebook.