– Sverige är för litet för stora motsättningar. Jag vill tillbaka till samverkan mellan staten, arbetsgivarna och starka fackföreningar, sa Mona Sahlin när hon mötte Fredrik Reinfeldt i en debatt om jobb och företagande.

– Klyftorna växer mellan sjuka och friska, män och kvinnor, stad och land, sa Mona Sahlin. Färska siffror tyder på att långtidsarbetslösheten biter sig fast, och siffrorna för ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland de högsta i Europa.

Olika recept
I Mona Sahlins ögon visar det att den borgerliga alliansens recept, där sänkta inkomstskatter för 70 miljarder om året är huvudingrediensen, inte är rätt medicin för Sverige.

I stället lyfte hon fram det rödgröna batteriet av reformer för att få fart på sysselsättningen. Där ingår bland annat slopad arbetsgivaravgift för arbetsgivare som anställer arbetslösa ungdomar, satsningar på barnomsorg och annan välfärd, utbyggnad av snabbtåg och annan infrastruktur så att människor kan söka jobb inom ett större område, och stimulanser för bostadsbyggandet, eftersom bostadsbrist är en flaskhals för tillväxten särskilt i Stockholm.

Drog applåder
Fredrik Reinfeldt påminde om de skattehöjningar som de rödgröna vill göra för att bekosta satsningarna, som förmögenhetsskatt, slopat jobbskatteavdrag för dem som har de högsta inkomsterna, 49 öre mer i bensinskatt, kilometerskatt och slopat avdrag för hushållsnära tjänster. Hur ska det ge fler jobb, undrade Reinfeldt retoriskt, och fick applåder av åhörarna, som bestod av deltagarna i Svenskt Näringslivs pågående möte på Stockholmsmässan.

– Ska Sverige hålla ihop måste de förmögna vara med och betala, svarade Mona Sahlin. Vi kan inte lägga bördorna på sjuka, arbetslösa och pensionärer.

Fredrik Reinfeldt lovade först och främst att inte släppa greppet om de offentliga finanserna.

– Vårt andra löfte är höjd kvalitet i skolan och gymnasiet, fortsatte statsministern. Om vi sedan har utrymme för det, så vill vi fortsätta att sänka skatterna för at öka drivkrafterna för arbete.

Stora frågor
Från såväl debattledaren Niklas Ekdahl som publiken fick statsministern frågor om det verkligen är rätt att fortsätta att stimulera utbudet av arbetskraft i en tid då efterfrågan på arbetskraften har rasat. Är det inte dags att stimulera efterfrågan nu? undrade bland andra Bo Berggren, före detta vd i skogskoncernen Stora.

– Utbudsstrategin är riktig, svarade Fredrik Reinfeldt. Människors anställningsbarhet och vilja att ta jobb är avgörande. Det kommer att ge högre sysselsättning på sikt.

Under debatten påminde Fredrik Reinfeldt ofta och gärna om att Sverige har klarat sig relativt väl genom krisen, och nu har de bästa offentliga finanserna av EU:s 27 medlemsländer – möjligen ett förebud om hur valrörelsen kommer att låta framöver. I kristider anses sittande regering ha en fördel, och Mona Sahlin försökte ta den från statsministern.

– Det låter som om Fredrik Reinfeldt har hittat på utgiftstak och budgetregler, sa oppositionsledaren. Det gjorde vi då vi tog Sverige genom 90-talskrisen. Ordning i de offentliga finanserna vill vi också ha, det är inte det som skiljer oss åt.