– Avtalsrörelsen 2010 visar att samverkan mellan arbetsgivarna är rätt väg, säger Kenneth Bengtsson, ny ordförande i Svenskt Näringsliv som redan ser fram mot avtalsrörelsen 2012.

Till dess ska Svenskt Näringsliv ha utvärderat den nätt och jämt avslutade avtalsrörelsen, som enligt Kenneth Bengtsson ”nivåmässigt har rört sig i överkant för vad vår konkurrenskraft tål”, men alltså ändå varit framgångsrik.

– I nästa avtalsrörelse ska vi komma ännu längre i arbetet med att få löneavtal som är anpassade för framtiden, säger Kenneth Bengtsson.

– Det behövs fortsatt konstruktiv dialog med den offentliga sektorns arbetsgivare, och givetvis även med facken. Arbetet med att modernisera arbetsrätten måste fortsätta. Det är en prioriterad fråga för Svenskt Näringslivs 60.000 medlemsföretag.

Kenneth Bengtssons tal, som blev inledningen på Svenskt Näringslivs framtidsmöte på Stockholmsmässan i eftermiddag, handlade i övrigt om företagsklimatet i Sverige. Den nyvalda ordförandens mål är att det ska bli enklare att starta företag, investera och anställa.

Kenneth Bengtsson har gjort en lång karriär inom Ica. Sitt första jobb fick han på Icabutiken i Ljungby, där han som tonåring började som ”säckhjälp”, alltså hjälpte kunder att plocka ner varor i kassarna.

– Det var inte alla gånger äggen hamnade överst i kassen, säger Kenneth Bengtsson om sina första steg i arbetslivet.

Senare blev han butikschef, Icahandlare, affärsområdeschef och 2001 slutligen vd och koncernchef för Ica.