Byggnads 24 avdelningar bantas ner till elva självständiga regioner. Förslaget kommer att diskuteras — förmodligen livligt — på förbundets kongress som inleds på torsdag i nästa vecka.

Byggnads är ett ombudsmannastyrt förbund. Tanken med den nya organisationen är att flytta över allt mer ansvar till de förtroendevalda – en förändring som det råder delade meningar om.

112 ombud kommer till Folkets hus i Stockholm. Två av dem är kvinnor. En är både snickare och murare och en är – bartender.

– Jag har en bakgrund i Hotell- och restaurangfacket. För fem år sedan sökte jag och fick det lediga jobbet som ombudsman på Byggnads i Halmstad – utan att ha jobbat i byggbranschen. Men när jag sökte jobbet visste jag inte att det var minst lika kontroversiellt som att jag var kvinna, säger Margit Bik, ombud från Halmstad.

Medlemstapp
Margit Bik, Byggnads första kvinnliga ombudsman, kommer också att fungera som ordförande under kongressen.

– Det är jättestort. Och ett erkännande av mig som inte är byggnadsarbetare. Jag är jättenervös, säger hon.

Byggnads har förlorat medlemmar och intäkter de senaste åren.

På tre år tappade förbundet runt 14.000 medlemmar, drygt tio procent.

Trots detta föreslås inte höjda medlemsavgifter – däremot att de differentieras: Alla som tjänar under 26 000 till 27 000 i månaden får sänkt avgift medan de som tjänar mer än så får en mindre höjning.

Fler frågor
Annat som kommer att diskuteras under kongressen:

• Medlemsvärvningen intensifieras, förtroendevalda och anställda aktiveras.

• Arbetsmiljöverket måste få mer resurser. I genomsnitt dör en byggnadsarbetare i månaden på sin arbetsplats.

• Taket i a-kassan ska höjas. 90 procent av löntagarna bör omfattas av en ersättningsnivå på 90 procent, mer än vad som beslutades vid Socialdemokraternas kongress alltså.