Det fnissas nog rätt så ordentligt där i hemliga kojan just nu. Jag skruvar på mig och känner mig obekväm. Jag är är rädd för att Fredrik, Anders och Sven-Otto har ett skämt tillsammans. Ett skämt som är på min bekostnad.

En gång när jag gick i andra klass trodde jag att Tuffa gänget helt plötsligt hade blivit snälla och ville leka med mig. Fatta att det var stort. Fast det var ju för bra för att vara sant. Det brukar vara så.

Det var när jag försökte slänga med håret precis som Kattis (som faktiskt hade varit ihop med snygg-Danne) som jag märkte att de fnissade bakom min rygg. Jag var bara ett skämt. Jag kommer ihåg att jag inte ville visa för gänget att jag hade förstått att jag var lurad, men hur besvikelsen värkte som en klump i halsen.

Jag tänker att Fredrik, Anders och Sven-Otto är lite som Tuffa gänget, de låtsas att de är mina vänner, och samtidigt så fnissar de när jag gått förbi.

Fast nu är jag ju vuxen och vet att de inte är mina kompisar. De vill mig egentligen inte väl. Jag fattar att de egentligen vill sänka min lön.

Det är därför de har höjt avgiften till a-kassan med flera hundra procent. (A-kasseavgiften till Hotell- och restaurang har höjts från 90 kronor till dryga 400 kronor sedan 2007). Samtidigt har de kraftigt försämrat själva försäkringen. Med en karens på sju dagar, och därefter en ersättning på max 680 kronor före skatt per dag, (vilket ger drygt 9 000 i månaden netto – för den som får mest) är man inte så kaxig när det kommer till att diskutera lönenivåer, eller arbetsvillkor överhuvudtaget.

Vi har ju vetat det hela tiden, att vi får inte rätt folk på rätt plats med sämre a-kassa. För den som hellre lyssnar på vetenskapen än på bittra låglöneslavar inom LO-kollektivet så finns det numer svart på vitt från sociolog Madelene Nordlund vid Umeå universitet.

Hon har i sin senaste avhandling kollat just detta, finns det något samband mellan försämrad a-kassa och ökade jobbchanser? Funkar piskan? Nepp, funkar icke.

I stället har hon hittat ett samband mellan hög a-kassa och hur ofta den arbetslöse får ett nytt jobb med hög inkomst. Jepp, funkar. Och det är väl precis det som är tanken med den försämrade a-kassan. Eller rättare sagt tvärtom. Att lönerna ska pressas nedåt.

Jag vill verkligen tro att det andra gänget, det där med Thomas, Ulla och Mikaela fattar grejen. Men egenintresset tiger inte still. Så har det alltid varit.

A-kasseförsämringarna berör inte Fredrik, Anders och Sven-Otto. Och inte berör de Thomas, Ulla och Mikaela heller.

Det är inte de som ska arbeta för halva lönen när arbetslösheten ska botas med lönedumpningar. Men jag håller tummarna och hoppas att det gäng som får bestämma i framtiden är mina kompisar, på riktigt.

 

Anna Norling

Journalist, tidigare bingovärdinna och grillbiträde