Allianspartierna vill införa ett lärlingssystem för att få in unga på arbetsmarknaden.

– Man ska kunna börja en anställning med lägre lön och lägre anställningstrygghet, säger FP-ledaren Jan Björklund.

På en bussturné om de ungas villkor bekräftar statsminister Fredrik Reinfeldt att de borgerliga vill ha med förslaget i sitt valmanifest.

– Vi tittar på det, men det är inte färdigt än, säger han och framhåller att det är den väg Sverige måste gå.

I SVT:s partiledarutfrågning i Gomorron förklarade Jan Björklund bakgrunden.

Parterna avgör
– Sverige är ett land där det jämfört med andra länder är ganska svårt att få sitt första jobb och det beror på att Sverige inte har den här lärlingsformen som finns i ganska många andra länder, sade han.

Exakt hur låg lön de unga ska ha ville han inte säga utan framhöll att det är parternas sak att avgöra.

– Men jämfört med Danmark så är det rejält lägre lön. Är man 19 år så kanske man tjänar hälften av vad en vuxen person gör. Men i Danmark har unga jobb, här får många gå på socialbidrag, sade Jan Björklund.

Reinfeldt framhöll dock att det handlar om avtalsenliga löner.

Wanja Lundby-Wedin kritisk
– Att vara lärling är ju ett sätt att kombinera jobb med utbildning på arbetsplatsen. Då är det motiverat att få avtalsenlig lön för den tid man jobbar, men ingen lön för den del som är utbildning, säger han.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin reagerar kraftigt mot Jan Björklunds uttalande om lägre löner.

– Det är i direkt konfrontation mot den arbetsmarknadsmodell vi har i Sverige när han, och tidigare Maud Olofsson, går ut och talar om att ungdomar ska ha lägre löner än vuxna. Politiker ska inte lägga sig i lönebildningen på svensk arbetsmarknad, säger hon till TT.

Hon framhåller att det redan i dag finns lärlingssystem på arbetsmarknaden, till exempel i byggbranschen. Men då är det i direkt anslutning till ungdomars gymnasieutbildning. I andra branscher fungerar det inte alls.

– Felet är inte om ungdomar som går en utbildning får lägre lön, men ministrar ska inte ha synpunkter på lönerna, säger Wanja Lundby-Wedin.

 

 

TT