I fredags avgjordes tävlingen yrkes-SM där 24 olika professioner tävlade om åtråvärda medaljer. Joana Gustavsson vann sin kategori och kan stoltsera med titeln årets målare.

– Det känns jättebra. Det var det här jag ville, speciellt efter att jag vann deltävlingen och fick komma vidare till SM.

Yrkes-SM anordnas av organisationen Youth Skills Sweden och är ett samarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och staten. Mästerskapen har pågått sedan 2004 och i år var tävlingarna och prisutdelningarna stationerade på Svenska mässan i Göteborg.

Tanken med tävlingen är att höja statusen på specifika yrken och yrkesutbildningar. Något som Joana Gustavsson har tagit fasta på –  hon tänker nämligen använda utmärkelsen för att skaffa sig ett bättre jobb. 

– Jag hoppas på att få lite mer i lön efter det här. Jag ska faktiskt ringa till två företag i dag och söka jobb och då tänkte jag pusha på att jag fått det här priset. Det ser helt klart bra ut i cv:t.

Målartävlingen innehöll delmoment som tapetsering, måleri och en egen fri dekoration. Första tävlingsdagen låg hastigheten i fokus. Utöver det hade deltagarna 17 timmar de fick disponerade som de själva ville. 

– I den fria dekorationen kom jag tvåa med min schablonmålning av en blomma i jugendstil. Men jag tror att jag vann för att jag hade en bra helhet, säger Joana Gustavsson.

FAKTA / Yrkes-SM
Ungefär 200 ungdomar har tävlat i 24 yrkeskategorier i årets SM. Vinnarna kommer att representera Sverige i EM i Lissabon i höst och VM i London 2011.

Se alla vinnare i Yrkes-SM.